Skoči do osrednje vsebine

Na mednarodnem srečanju delovne skupine SCAR AKIS izpostavljen pomen izmenjave znanja v kmetijstvu

V Ljubljani je danes poteka prvi dan srečanja delovne skupine SCAR AKIS, v organizaciji Evropske komisije in MKGP. Na tokratnem srečanju so se udeleženci seznanili z najnovejšimi usmeritvami na področju kreiranja in izmenjave znanja ter razprava o izboljšanih oblikah preizkušanja novih tehnologij in praks za kmetije kot so živi laboratoriji (living labs) in demonstracijske lokacije (lighthouses).
Državni sekretar stoji za govorniškim pultom in govori.

Državni sekretar mag. Ervin Kosi. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Prisotne je nagovoril državni sekretar mag. Ervin Kosi, ki je poudaril zavedanje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da je treba krepiti Sistem znanja in inovacij v kmetijstvu (AKIS). Slovenski Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023–2027 zato med drugim predvideva bistveno večja sredstva za sistem AKIS. Poleg intervencije za podporo delovanju operativnih skupin Evropskega partnerstva za inovacije (EIP) in intervencije za izmenjavo znanja smo v Sloveniji oblikovali tudi dve povsem novi intervenciji. Prva je konzorciji institucij znanja, ki bodo delovali kot večje operativne skupine EIP in bodo povezovale celotno verigo znanja od raziskav do kmetov v podporo prehodu kmetijstva v zeleno, digitalno in podnebno nevtralno. Druga, povsem nova intervencija, pa je namenjena medgeneracijskemu prenosu znanja, ki bo omogočil lažji pretok znanja med starejšimi in mlajšimi generacijami kmetov. Ministrstvo v kratkem načrtuje objavo javnih razpisov za podporo operativnim skupinam EIP in vzpostavitev konzorcijev znanja.

Predstavnica Evropske komisije Inge Van Oost je v svoji predstavitvi poudarila pomen povezovanja operativnih skupin EIP in projektov z več deležniki Obzorje Evropa ter vključitev vseh ključnih akterjev, zlasti AKIS koordinacijskih teles, nacionalnih mrež za podeželje in inovativnih podpornih storitev v proces izmenjave in širjenje znanja, ki bodo koristne za kmete. Ga. Van Oost je pohvalila Slovenijo, da je naredila velike korake z vzpostavitvijo Koordinacijskega telesa za sistem AKIS, in sicer z novim Oddelkom za prenos znanja in inovacij v kmetijstvu na ministrstvu v letošnjem letu, z vzpostavitvijo inovacijskih posrednikov v okviru Javne službe kmetijskega svetovanja po celotni Sloveniji in z delom na nadgradnji enotne spletne platforme z javno dostopnimi raziskavami in gradivi.

Namen delovne skupine SCAR AKIS, ki deluje v okviru Evropske komisije, je zgraditi vseevropsko mrežo znanja in inovacij ter izboljšati delovanja sistemov znanja in inovacij. Člani delovne skupine so iz 29 držav članic EU in iz Evropske komisije.

 

Današnjemu srečanju bo v isti zasedbi jutri sledil še en delovni dan, na katerem bo poudarek na vseživljenjskem učenju.