Skoči do osrednje vsebine

Odločitev vlade s seje vladnega odbora

Na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je vlada med drugim sprejela Mnenje o zahtevi Državnega sveta, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembi Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji.

Vlada podprla spremembe Zakona o praznikih in dela prostih dnevih

Na današnji seji Odbora za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije sprejela Mnenje o zahtevi Državnega sveta, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembi Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev (prvopodpisana mag. Meira Hot), in ga pošlje Državnemu zboru.

Državni svet Republike Slovenije je na 13. izredni seji, dne 16. 9. 2024, izglasoval zahtevo, da mora Državni zbor Republike Slovenije ponovno odločati o Zakonu o spremembi Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, ki pri obstoječem prazniku 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, termin »vrnitev« nadomešča s terminom »priključitev«.

Vlada Republike Slovenije ugotavlja, da je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Zakon o spremembi Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji na 80. izredni seji, dne 10. 9. 2024, in sicer na predlog skupine poslank in poslancev (prvopodpisana mag. Meira Hot), s katerim se je predlagalo, da se pri obstoječem prazniku 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, termin »vrnitev« nadomesti s terminom »priključitev«. Predlagatelji so predlagano terminološko preimenovanje praznika utemeljevali tako z natančnim navajanjem zgodovinskih dejstev kot tudi dokazi tradicije praznovanja tega praznika na Primorskem, saj so Primorci o svojem prazniku vedno govorili kot o priključitvi.

Vlada Republike Slovenije poudarja, da je cilj Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD) določitev prazničnih in dela prostih dni, ki imajo splošen pomen ali pomen za vse ali večino državljanov, zato mora ureditev praznikov in dela prostih dni vsekakor ustrezati dejanskemu odnosu naših državljanov glede pomembnosti določenih datumov, ki jim je treba dati posebno obeležje. Do leta 2005 so bili vsi prazniki določeni tudi kot dela prosti dnevi, z novelo zakona v letu 2005 pa so bili določeni trije dodatni prazniki, vezani na zgodovino in državotvornost naše države, ki niso dela prosti dnevi. Eden od njih je tudi 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, saj je Državni zbor Republike Slovenije potrdil, da slovenska Primorska zaradi zvestobe slovenstvu in najstarejšemu antifašizmu v Evropi, zasluži poseben spominski dan, pri čemer je 15. september spomin na uveljavitev Mirovne pogodbe z Italijo v letu 1947.

Vlada Republike Slovenije ugotavlja, da Zakon o spremembi Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD-F) ne povečuje števila prazničnih dela prostih dni, ampak določa le terminološko preimenovanje praznika 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, v priključitev Primorske k matični domovini, kar sledi tako tradiciji njegovega praznovanja kot tudi zgodovinskim obrazložitvam predlagatelja zakona.

Upoštevaje dejstvo, da mora ureditev praznikov ustrezati dejanskemu odnosu državljanov do določenih datumov, ki jim je treba dati posebno obeležje, Vlada Republike Slovenije predlaga Državnemu zboru Republike Slovenije, da Zakon o spremembi Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD-F) ponovno sprejme.