Skoči do osrednje vsebine

Pravilnik o obrazcu vloge za dodelitev spodbude za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije

Veljati je začel nov Pravilnik o obrazcu vloge za dodelitev spodbude za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije, ki bistveno prispevajo k razvoju slovenskega gospodarstva.

Spremembe v pravilniku oziroma obrazcu vloge, ki ga pravilnik predpisuje, sledijo spremembam Zakona o spodbujanju investicij in spremembam Uredbe o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije. Zakon in uredba sta bila usklajena s spremenjeno Uredbo 651/2014/EU, ki določa pogoje za državno pomoč, združljivo s pravili delovanja notranjega trga in konkurence v EU.

Zvišanje zgornjih meja spodbud

Zaradi spremenjene uredbe so se spremenile zgornje meje absolutnih zneskov spodbude, ki so lahko dodeljene za posamezne vrste investicij:

  • 55.000.000 eurov (prej 40 milijonov evrov) na gospodarsko družbo in na investicijo pri investiciji, ki je pretežno temeljna raziskava, če več kot polovica upravičenih stroškov investicije nastane z dejavnostmi, ki spadajo v kategorijo temeljnih raziskav;
  • 35.000.000 eurov (prej 20 milijonov evrov) na gospodarsko družbo in na investicijo pri investiciji, ki je pretežno industrijska raziskava, če več kot polovica upravičenih stroškov investicije nastane z dejavnostmi, ki spadajo v kategorijo industrijskih raziskav ali v kategorijo industrijskih ali kategorijo temeljnih raziskav kot celote;
  • 25.000.000 eurov (prej 15 milijonov evrov) na gospodarsko družbo in na investicijo pri investiciji, ki je pretežno eksperimentalni razvoj, če več kot polovica upravičenih stroškov investicije nastane z dejavnostmi, ki spadajo v kategorijo eksperimentalnega razvoja;
  • 8.250.000 eurov (prej 7,5 milijonov evrov) na študijo pri spodbudi za študije izvedljivosti za pripravo na raziskovalne dejavnosti.

V primeru spodbude za naložbe v raziskovalne infrastrukture absolutni znesek spodbude ne sme presegati 35.000.000 evrov (prej 20 milijonov evrov) na infrastrukturo. V primeru spodbude za naložbe v inovacijske grozde absolutni znesek spodbude ne sme presegati 10.000.000 evrov (prej 7,5 milijonov evrov) na inovacijski grozd.

V primeru spodbude za svetovalne in podporne storitve za inovacije se lahko intenzivnost pomoči poveča do 100 odstotkov upravičenih stroškov, pod pogojem, da celotni znesek pomoči za svetovalne in podporne storitve za inovacije ne presega 220.000 eurov (prej 200.000 evrov) na gospodarsko družbo v kateremkoli triletnem obdobju. Absolutni znesek spodbude ne sme presegati 10.000.000 eurov (prej 5 milijonov evrov) na gospodarsko družbo in na investicijo pri spodbudi za inovacije za male in srednje velike gospodarske družbe.

Pri spodbudi za procesne in organizacijske inovacije absolutni znesek spodbude ne sme presegati 12.500.000 eurov (prej 7,5 milijonov evrov) na gospodarsko družbo in na investicijo

Ostale spremembe

Spodbuda za inovacijski grozd se lahko po novem dodeli lastniku inovacijskega grozda (prej izključno pravnemu subjektu, ki upravlja inovacijski grozd). Pomoč za tekoče poslovanje se lahko dodeli upravljavcu inovacijskega grozda. Če upravljavec ni lastnik, je lahko pravna oseba ali konzorcij gospodarskih družb brez ločene pravne osebe. V vseh primerih mora vsaka gospodarska družba v skladu z veljavnimi računovodskimi standardi voditi ločeno računovodstvo za stroške in prihodke posamezne dejavnosti (lastništvo, delovanje in uporaba grozda).

V skladu s spremembami v Uredbi 651/2014/EU so se spremenili tudi nekateri pomeni izrazov (definicij).

Nov obrazec vloge za dodelitev spodbude za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije, ki bistveno prispevajo k razvoju slovenskega gospodarstva je dostopen na naslednji povezavi, kjer so zbrane še ostale pomembne informacije o možnostih spodbud za investicije: Spodbude za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije, ki bistveno prispevajo k razvoju slovenskega gospodarstva | GOV.SI .