Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: "Vlada duševnemu zdravju od prvega dne posveča posebno pozornost"

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil otvoritve novih prostorov Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov ZD Ljubljana (enota Vič-Rudnik).
Predsednik vlade na otvoritvi centra skupaj z udeleženci reže slavnostni trak

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil otvoritve novih prostorov Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov ZD Ljubljana (enota Vič-Rudnik) | Avtor: Boštjan Podlogar/STA

1 / 2

Premier dr. Golob je uvodoma dejal, da otvoritev sovpada s tednom otroka in mesecem duševnega zdravja, ki ga obeležujemo oktobra.

V nadaljevanju je povedal, da je duševno zdravje ena poglavitnih tem otroškega parlamenta. "Od pandemije naprej vedno, ko imamo otroški parlament v državnem zboru, otroci na prvo mesto postavijo skrb za duševno zdravje. Tudi oni se zavedajo, kako pomembna je ta tema. Pa tudi to, da se v Ljubljani ne samo odpirajo novi prostori, ampak tudi sestavljajo timi, ki bodo zadovoljili potrebe po oskrbi," je dejal.

Predsednik vlade je poudaril, da vlada duševnemu zdravju od prvega dne posveča posebno pozornost. "Zato je bil eden izmed prvih ukrepov povečanje števila specializacij klinične psihologije. Izrazito smo olajšali tudi zakonodajo na področju zaposlovanja tujcev. In tudi zaradi tega si bomo lažje pomagali pri iskanju in privabljanju strokovnjakov iz tujine," je povedal.

Predsednik vlade je spomnil, da je v sklepni fazi priprava zakona o psihoterapiji. "Verjamem, da bo zakon na tem področju ne samo uredil trenutno stanje, ampak predvsem omogočil dostop do ustreznih storitev tistim, ki to potrebujejo," je dejal.

Ob koncu se je premier dr. Golob zahvalil vodstvu za do sedaj že opravljeno delo in za to, da je zdravje otrok v dobrih rokah.

Z vzpostavitvijo novega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov bo namreč najmlajšim, šolarjem in mladostnikom ter njihovim staršem omogočeno, da se bodo prijetneje počutili med zdravstveno obravnavo, zaposleni pa bodo lahko z izboljšanimi delovnimi pogoji še bolj kakovostno in varno izvajali delovne procese.