Skoči do osrednje vsebine

Pridobili smo gradbeno dovoljenje za prenovo prostorov v nekdanjem samostanu Kostanjevica na Krki

Ministrstvo za kulturo je pridobilo gradbeno dovoljenje za prenovo prostorov v nekdanjem samostanu Kostanjevica na Krki za namene operacije »Obnova kulturne dediščine za interpretacijo Nature 2000 – Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki (EŠD 265)«.

Muzej sodobne in moderne umetnosti Galerija Božidar Jakac, domuje v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana iz 13. stoletja. Ministrstvo za kulturo je že lani namenilo 80.000 evrov za obnovo vhodnih obrambnih stolpičev, sedaj pa smo pridobili gradbeno dovoljenje za celovitejšo obnovo samostana.

Prenova, za katero smo zagotovili 2.837.280 evrov kohezijskih sredstev v povezavi s programom Natura 2000 bo galeriji prinesla nove vhodne in razstavne prostore, dvigalo in dostope za gibalno ovirane ter dvorano za 60 oseb. Tako se bodo obnovili prostori v severnem delu zahodnega trakta kompleksa, in sicer v pritličju, 1., 2., 3. nadstropje ter zvonik samostanske cerkve. V pritličju je predvidena ureditev vstopne točke za obiskovalce, v pritličju in v nadstropjih so predvideni prostori za razstavo, vezano na interpretacijo Nature 2000 s poudarkom na okoliških gozdovih in reki Krki, v zvoniku pa poleg razstave tudi razgledna točka.

Predviden pričetek gradnje je v letu 2025.