Skoči do osrednje vsebine

10. oktober svetovni dan duševnega zdravja

Svetovni dan duševnega zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 10. oktobra, je bil ustanovljen leta 1992 s strani Svetovne zveze za duševno zdravje (WFMH) in ga priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Namen te obletnice je ozaveščanje in spodbujanje skrbi za duševno zdravje po vsem svetu, kar se dosega skozi različne pobude in dejavnosti.

Na ta dan se poudarja pomen duševnega zdravja in dobrega počutja, spodbuja se odprt dialog o težavah, s katerimi se ljudje soočajo, ter omogoča širše razumevanje in podporo. Izbrana tema letošnjega leta je „Čas je, da damo prednost duševnemu zdravju na delovnem mestu“, za katero se zavzemajo člani in podporniki federacije.

Duševno zdravje je bistveni del splošnega zdravja posameznika in si zasluži enako pozornost in skrb kot telesno zdravje. Svetovni dan duševnega zdravja je priložnost za spodbujanje te ozaveščenosti in spodbujanje družbe k skupnemu delu za izboljšanje duševnega zdravja vseh.

https://vzd.mddsz.gov.si/document-download/psihosocialna-tveganja-za-varnost-in-zdravje-pri-delu-in-smernice-za-njihovo-ucinkovito-preprecevanje-in-obvladovanje-2024-09-10-586

Svetovni dan duševnega zdravja, 10. oktober | Projekt (gov.si)