Skoči do osrednje vsebine

265. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Na današnji dopisni seji je vlada sklenila, da Republiki Poljski pošlje materialno pomoč ob poplavah.

Slovenija bo Republiki Poljski namenila nujno pomoč ob poplavah

Vlada je sprejela sklep, da za potrebe nujne pomoči Republiki Poljski ob poplavah iz državnih blagovnih rezerv uporabi 500 parov zaščitnih škornjev, poliuretan (PU), tip S5, v skupni vrednosti 14.000 evrov brez DDV oziroma 17.080 evrov z DDV. Postopke predaje pomoči bo izvedel Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstvom za obrambo in Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Republiko Poljsko so sredi septembra 2024 prizadele katastrofalne poplave. Za namen obvladovanja posledic poplav je Republika Poljska preko Mehanizma Evropske Unije na področju civilne zaščite zaprosila za različno mednarodno materialno pomoč. Vlada je v skladu z Zakonom o državnih blagovnih rezervah odločila, da za ta namen iz državnih blagovnih rezerv uporabi 500 parov zaščitnih škornjev, poliuretan (PU), tip S5, ki jih v skladu s Petletnim programom oblikovanja in vzdrževanja državnih blagovnih rezerv Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve hrani v blagovnih rezervah.

Zavod bo blago nadomestil najkasneje v šestih mesecih od izdaje tega sklepa. Sredstva za nadomestitev prevzetega blaga bo zagotovilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Vir: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Mnenje vlade o predlogu priporočila Vladi Republike Slovenije za transparentno in zakonito delovanje Ministrstva za kulturo

Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje o predlogu priporočila Vladi Republike Slovenije za transparentno in zakonito delovanje Ministrstva za kulturo in ga poslala Državnemu zboru RS.

Prva in druga točka predloga priporočil vladi nista v skladu s pristojnostmi vlade. Zaposleni na Ministrstvu za kulturo pa imajo na voljo ustrezna pravna sredstva, v kolikor menijo, da so kršene katere od njihovih pravic iz delovnega razmerja. Ministrstvo za kulturo zagotavlja zaposlenim vse pravice, ki izhajajo iz delovnopravnih predpisov, in ne izvaja nezakonitih pritiskov na zaposlene.

V zvezi s 3. točko predloga priporočil vladi, ki se glasi: »Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da ustrezno ukrepa proti kršiteljem zakonov in predpisov na Ministrstvu za kulturo.«, pojasnjujemo, da je vlada organ izvršilne oblasti in najvišji organ državne uprave RS, ni pa inšpekcijski organ oziroma nima inšpekcijskih pooblastil, zato tudi ne more ukrepati »proti kršiteljem zakonov in predpisov«, ter je posledično takšen predlog priporočila v nasprotju z veljavno zakonodajo.

V skladu s prvim odstavkom 112. člena Ustave ministre imenuje in razrešuje državni zbor na predlog predsednika vlade. Razrešitev posameznega ministra je urejena tudi v 118. členu v zvezi z interpelacijo. Prvi odstavek 118. člena Ustave določa, da lahko najmanj deset poslancev sproži v državnem zboru interpelacijo o delu vlade ali posameznega ministra. Drugi odstavek istega člena pa, da če po razpravi o interpelaciji večina vseh poslancev izreče nezaupnico vladi ali posameznemu ministru, državni zbor vlado ali ministre razreši. V skladu s sedmim odstavkom 253. člena PoDZ-1 se šteje, da je minister razrešen, če je izglasovana nezaupnica ministru.

Glede na predstavljeno ustavno ureditev je 4. točka predloga priporočil vladi, ki se glasi: »Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da zaradi ugotovljene nepravilnosti iz revizijskega poročila Računskega sodišča RS in negospodarne rabe javnih sredstev razreši ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko.«, v nasprotju z Ustavo, saj vlada ni pristojna za razrešitev ministrice za kulturo, ampak je za to izključno pristojen organ, ki jo je imenoval, tj. Državni zbor, po predpisanem postopku.

V sprejetem mnenju vlada vse očitane nepravilnosti in nezakonitosti v celoti in argumentirano zavrača. Vlada zaključuje, da so razlogi, navedeni v zahtevi za sklic izredne seje Državnega zbora RS, neutemeljeni, predlog priporočil pa tudi v nasprotju z Ustavo in veljavno zakonodajo, zato predlaga, da Državni zbor predlog priporočil vladi za transparentno in zakonito delovanje Ministrstva za kulturo zavrne.

Vir: Ministrstvo za kulturo