Skoči do osrednje vsebine

Fotografski utrip: Obnovljene javne zgradbe, ki navdihujejo

Sodelavci Direktorata za stvarno premoženje Ministrstva za javno upravo so ob robu konference Jutri na ogled postavili razstavo z naslovom Fotografski utrip: Obnovljene javne zgradbe, ki navdihujejo. Fotografije, na katerih so podobe nakupov nepremičnin, novih gradenj in investicijskih obnov, so po zaključeni konferenci na ogled v prostorih Ministrstva za javno upravo.

»Ravnanje z nepremičninami s ciljem učinkovitega gospodarjenja samo po sebi zahteva interdisciplinarni pristop. Ko ta proces izvajamo upravljalci državnih nepremičnin, je potrebno vključiti še celotni pravni okvir, ki so mu podvržene pravne osebe javnega prava. Zato je to delovno področje znotraj državne sfere izjemno kompleksno in zaradi tega izjemno zahtevno. Na Direktoratu za stvarno premoženje upravljamo s približno pet tisoč nepremičninami. Nekaj nakupov, gradenj in investicijskih obnov v poslovnem segmentu nepremičninskega fonda ministrstva smo ovekovečili tudi s fotografijami,« je povedala generalna direktorica Direktorata za stvarno premoženje Maja Pogačar.

Nastala je fotografska razstava približno dvajsetih zgradb, ki so bodisi po nakupu bodisi po obnovi zasijale v novi, za uporabnike in zaposlene prijaznejši preobleki. Razstavljene fotografije je skupaj s sodelavci Direktorata za stvarno premoženje izbrala arhitektka Dragica Damjanić Radić. Vsako nepremičnino posebej pa so opremili s pisnimi obrazložitvami. Tako razstava prikazuje izbor reprezentativnih državnih zgradbe, v katerih domujejo upravne enote in ministrstva.

Med njimi je na primer zgradba Upravne enote Postojna, ki se je leta 2021 iz poslovnih prostorov Občine Postojna preselila v stavbo nekdanje policijske uprave v Gregorčičevem drevoredu 3. Stavba, ki jo je zaradi neustrezne uporabe močno načel zob časa, je bila v celoti prenovljena. Ministrstvo za javno upravo je z obnovo zagotovilo primernejše prostore tako za stranke kot zaposlene in pri tem upoštevalo prav vse zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Urejen je dostop za gibalno ovirane osebe, na voljo so dvigalo in oznake za slepe in slabovidne. Razkošna avla se lahko uporablja za poročne obrede.

Direktorat za stvarno premoženje je varuh učinkovitega in gospodarnega ravnanja s stvarnim premoženjem države s ciljem pravne in dejanske ureditve državnega nepremičnega premoženja, pri čemer daje poudarek na skrbnosti, gospodarnosti in transparentnosti. Opravlja naloge na področjih sistemskega urejanja ravnanja s stvarnim premoženjem države in samoupravnih lokalnih skupnosti, centraliziranega ravnanja s stvarnim premoženjem države, načrtovanja in usklajevanja prostorskih potreb organov državne uprave. Izvaja počitniško dejavnost in opravlja strokovne in administrativne naloge za Stanovanjsko komisijo Vlade Republike Slovenije.