Skoči do osrednje vsebine

Mineva 50 let od ustanovitve konjenice v slovenski policiji

Letos mineva 50 let od ustanovitve ljubljanske policijske konjeniške enote. Ob tej priložnosti je policija v Kobilarni Lipica pripravila slovesnost, na kateri sta zbrane nagovorila generalni direktor policije mag. Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

»Ni naključje, da smo za prizorišče okrogle obletnice izbrali prečudovito Lipico, zibelko našega veličastnega lipicanca. Med pasmami konj v naših konjeniških enotah v Ljubljani in Mariboru imajo namreč lipicanci posebno mesto. Konji pasme lipicanec so slovenski nacionalni ponos in z njimi se lahko upravičeno ponašamo v svetu. Postajama konjeniških policij lipicance zagotavlja Kobilarna Lipica, s katero Policija že dolgo odlično sodeluje. Gre za eno najstarejših kulturnih pasem konj v Evropi in svetu in prav lipicanci so se izkazali za zelo uporabne pri opravljanju nalog policije,« je uvodoma dejal minister Poklukar.

Slovenska policija v svojih vrstah konje uporablja že od leta 1920, ko je bila ustanovljena prva konjeniška enota v Trnovem v Ljubljani. Po letu 1958 je žal sledila večletna vrzel, ki smo jo prekinili leta 1974 z odločbo o ustanovitvi postaje konjeniške milice. Pomemben napredek je bil nato narejen leta 1981, ko so bili zgrajeni novi, sodobni hlevi, deset let pozneje pa še novi postajni prostori. Ljubljanska konjeniška postaja od leta 1991 deluje v Stožicah in je organizacijsko del Policijske uprave Ljubljana. Postaja konjeniške policije Ljubljana je v pol stoletja – od ustanovitve leta 1974 do danes – prehodila zahtevno razvojno pot. Danes se ponašamo kar z dvema enotama policistov konjenikov – v Ljubljani in Mariboru. Slednja je bila ustanovljena leta 1992.

Sodobna policija brez policistov konjenikov danes ne more več delovati. Kljub vsej modernizaciji in motorizaciji, kljub vsej sodobni in napredni opremi so policisti na konjih nepogrešljivi. »Ne glede na tehnološki napredek v zadnjih letih so konji še vedno izvrstni pomočniki in vsestranski partnerji pri policijskem delu. Policisti konjeniki in njihovi štirinožni pomočniki so že pol stoletja dragocen del slovenske policije, brez katerega si zagotavljanja varnosti v sodobni družbi ne moremo več predstavljati.« Prav tako sta policijski konjeniški enoti pomembni pri promociji poklica policista, saj sta zaposlovanje in odliv kadra trenutno največja izziva, s katerimi se sooča ne samo slovenska policija, ampak vsi delodajalci v Sloveniji. Tega se v Ministrstvu za notranje zadeve zavedamo, zato izvajamo številne ukrepe, s katerimi želimo na eni strani ustvariti čim boljše delovno okolje in čim boljše pogoje za zaposlene, po drugi strani pa izvajamo številne promocijske aktivnosti, s katerimi želimo pritegniti čim večje število kandidatov, ki bi bili zainteresirani za zaposlitev v Policiji.

Minister je v svojem nagovoru povedal, da »za zagotavljanje čim boljših delovnih pogojev redno nabavljamo sodobna delovna sredstva, posodabljamo vozni park, zagotavljamo sodobna zaščitna sredstva in osebno varovalno opremo,« in dodal, da je Vlada Republike Slovenije nedavno sprejela predloga proračunov za leti 2025 in 2026, s katerimi smo za naslednje leto za naše ministrstvo z obema organoma v sestavi zagotovili več sredstev. »Vse z namenom, da ste in boste čim bolje pripravljeni na zahtevne naloge, ki jih vsak dan opravljate za varnost celotne države. Varnost prebivalcev in tudi vas, policistk in policistov, je namreč dragocena, pa tudi krhka dobrina, ki jo moramo čuvati in ohranjati na visoki ravni še naprej - tudi v današnjem sodobnem, vedno bolj digitalnem svetu,« je poudaril minister.

Policistkam in policistom policijske konjeniške enote je čestital ob 50-letnici delovanja in se zahvalil za dosedanje predano delo ter jim zaželel odlično delo tudi v prihodnje.