Skoči do osrednje vsebine

Opozorilo kupcem lesenega pakirnega materiala o pojavu ponarejenih palet v prometu

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri nadzoru lesenega pakirnega materiala (LPM) v prometu ugotovila nelegalno označevanje lesenih palet s slovensko uradno oznako ISPM 15.
tri lesene palete, zložene ena na drugo

Ponarejene palete z oznako ISPM 15 SI-409743 HT | Avtor: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Pri enem od kupcev palet je inšpekcija v avgustu prestregla več pošiljk novega LPM z oznako ISPM 15 SI-409743 HT ter dodatnimi komercialnimi oznakami za palete EPAL SŽ 001-2-. Navedena uradna oznaka ISPM 15 SI-409743 HT že več kot deset let ni v uporabi in nima več odobritve Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Prav tako je bilo v okviru nadzora ugotovljeno, da palete niso bile izdelane v odobrenem obratu in v skladu s komercialnimi standardi, zato se obravnavajo kot ponarejene.

Tako označene nove palete niso obdelane v skladu z mednarodnim standardom ISPM 15 ter pomenijo tveganje za širjenje škodljivih organizmov rastlin, ki lahko povzročajo veliko ekonomsko ali okoljsko škodo. Poleg uporabljene neveljavne uradne oznake so bile oznake nečitljive, slabo vidne ali pomanjkljive. Tudi sicer je bila kakovost palet zelo slaba.

Kupce palet, ki so prejeli pošiljke LPM z zgoraj navedenima oznakama, opozarjamo, da palete, proizvedene v neodobrenem obratu, poleg fitosanitarnega tveganja pomenijo tudi določeno varnostno tveganje. Zaradi slabše kakovosti namreč ne zagotavljajo ustrezne nosilnosti in varnega manipuliranja z blagom na samih paletah. Izvozniki, ki za izvoz pošiljk v tretje države uporabijo takšne palete, tvegajo visoke stroške zavrnitve pošiljk.

Kupce opozarjamo tudi, da je v primeru nizkih cen palet EPAL velika verjetnost, da so palete izdelane v neodobrenih obratih ter so ponarejene oziroma ne izpolnjujejo standarda ISPM 15 in zahtev za komercialne oznake.

V primeru dobave palet z zgoraj navedenima oznakama naj kupci kontaktirajo fitosanitarnega inšpektorja na krajevno pristojnem območnem uradu UVHVVR.

 

  • Lesen pakirni material

    Lesen pakirni material je les ali lesni proizvod, ki je narejen iz neobdelanega lesa in se uporablja v prometu za zaščito, pritrjevanje, podpiranje ali prevažanje blaga ter zajema zlasti palete, podporni les, gajbe, pakirne bloke, kolute, zaboje, tovorne deske in paletne okvirje oziroma les za izdelavo le-teh.