Skoči do osrednje vsebine

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju prostora

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v javno obravnavo posredovalo osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju prostora (ZUreP-3B). Pripombe na osnutek zakona lahko oddate do 21. oktobra letos.

Osnutek zakona je objavljen je objavljen na portalu eDemokracija.

Ključna sprememba so dopolnitve, s katerimi se bo podaljšal rok uporabe starih občinskih prostorskih aktov (planov in prostorskih ureditvenih pogojev), in sicer do 31. decembra 2026.

V skladu z 295. členom veljavnega Zakona o urejanju prostora se stari občinski prostorski akti, kot podlaga za izdajanje gradbenih dovoljenj in izvajanje posegov v prostor, lahko uporabljajo do 31. decembra 2024. Za preprečitev družbene, gospodarske in okoljske škode, so nujne spremembe oziroma podaljšanje roka uporabe starih starih občinskih prostorskih aktov, in sicer do 31. decembra 2026. 

Priprava in sprejem OPN je izvirna pristojnost občin. Predlog zakona tako ureja tudi roke ključnih faz priprave OPN in v zvezi s tem naloge župana, kot odgovorne osebe občine, in sicer s ciljem sprejema OPN najkasneje do lokalnih volitev (november 2026) in uveljavitev pred 31. decembrom 2026.

Ministrstvo za naravne vire in prostor intenzivno sodeluje z občinami brez sprejetega OPN

23 občin še nima sprejetega občinskega prostorskega načrta (OPN), kar pomeni, da na območju teh občin s 1. januarjem 2025 izdaja gradbeni dovoljenj ne bi bila več mogoča. Gradbenih dovoljenj ne bi bilo  mogoče izdati za nobeno vrsto gradnje (novogradnje, prizidave, rekonstrukcije, spremembe namembnosti, in tako dalje) in za nobeno vrsto objektov (stanovanjske stavbe, šole, vrtci, zdravstveni objekti, ceste železnice, daljnovodi, kanalizacija in vodovodi, objekti za gospodarske dejavnosti.)

MNVP tudi na področje sodelovanja z občinami, ki še nimajo sprejetega OPN, prenaša prakso, ki se je izkazala za ustrezno in učinkovito pri pripravi prostorskih aktov v občinah, ki so jih prizadele poplave in kjer morajo zagotoviti primerne lokacije za nadomestitvene objekte.

MNVP v okviru svojih pristojnosti, v skladu z 42. členom ZUreP-3, že intenzivno sodeluje s temi občinami, se z njimi redno sestaja in jim daje usmeritve in priporočila v zvezi s postopki priprave OPN. Ministrstvo prav tako opozarja nosilce urejanja prostora na upoštevanje rokov za opravilo dejanj, ki vplivajo na čas in postopek priprave OPN.