Skoči do osrednje vsebine

Udeležba na 17. mednarodni konferenci o prenosu tehnologij (ITTC)

Danes, 9. oktobra 2024, je na Inštitutu Jožef Stefan potekala 17. mednarodna konferenca ITTC (angleško International Technology Transfer Conference) z glavno temo konference samoevalvacije raziskovalnih organizacij za podporo razvoju in krepitvi področja prenosa znanja.

Inštitut Jožef Stefan vodi enega od dveh konzorcijev pisarn za prenos znanja, ki združuje deset javnih raziskovalnih organizacij. Drugi konzorcij vodi Univerza v Ljubljani, ki sodeluje tudi z Univerzo na Primorskem in Univerzo v Mariboru. Omenjena konzorcija že tradicionalno financiramo na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI), iz evropskih kohezijskih in integralnih sredstev.

Na govorniškem odru v polkrogu sedijo udeleženci okrogle mize.

Udeleženci okrogle mize 17. mednarodne ITTC konference | Avtor: MVZI

Dr. Tomaž Boh, direktor Direktorata za znanost in inovacije na MVZI, je ob tej priložnosti izpostavil pomen financiranja obeh konzorcijev pisarn za prenos znanja. Poudaril je še en pomemben ukrep, ki krepi razvoj ekosistema za prenos, izmenjavo in valorizacijo znanja, in sicer da so javne raziskovalne organizacije  s spremembo zakona o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti dobile še več avtonomije, kar jim omogoča lastno prioritizacijo glede na svoje potrebe, hkrati pa tudi večjo odgovornost  za rezultate svojega dela. S tem se krepi tudi vloga samoevalvacije.

Dr. Boštjan Zalar, direktor Inštituta Jožef Stefan, je opozoril na pomen ne le prenosa, ampak tudi izmenjave tehnologij. Izpostavil je potrebo po razvoju celotne lestvice tehnološke pripravljenosti (TRL) od stopnje 1 do 9, pri čemer je izpostavil izzive, kot je pomanjkanje skladov tveganega kapitala v Sloveniji, ki jih bo treba v prihodnje reševati.

Dr. Špela Stres, direktorica Javne agencije RS za raziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS), je poudarila, da prenos znanja pomembno prispeva k humanemu razvoju družbe. Naš skupni cilj mora biti ustvarjanje pravične in zaupanja vredne družbe, ki bo svoj razvoj temeljila na znanstvenih spoznanjih in jih postavila v središče odločevalskih procesov.