Skoči do osrednje vsebine

Zdravo z naravo – zdravo v naravo

Ministrstvo za naravne vire in prostor se na 54. sejmu Narava Zdravje predstavlja preko Skupnosti naravnih parkov Slovenije, ki predstavlja primer dobre prakse upravljanja zavarovanih območij. Tako se bo med 10. in 13. oktobrom predstavilo deset od osemnajstih slovenskih zavarovanih območji narave, ki imajo upravljavca.

Parki bodo predstavili bogato naravo in kulturno dediščino ter delo upravljavcev zavarovanih območij narave. Upravljavci zavarovanih območij narave so od leta 2011 povezani v Skupnost naravnih parkov Slovenije. Povezujejo nas skupni cilji: ohranjanje narave in kulturne krajine, zagotavljanje ravnovesja z učinkovitim izvajanjem naravovarstvenih ukrepov, ohranjanje kulturnega izročila in ob tem razvoj naravi in ljudem prijaznih dejavnosti v zavarovanih območjih.

Razstavni prostor Skupnosti naravnih parkov najdete v sklopu predstavitvenega prostora Ministrstva za naravne vire in prostor, na katerem se v sklopu Skupnosti naravnih parkov predstavljajo slovenska zavarovana območja narave, ki imajo upravljavca.

Na stojnici Ministrstva za naravne vire se bodo predstavljali naslednji parki:

  • V četrtek, 10. oktobra: Krajinski park Radensko polje, Kozjanski regijski park, Notranjski regijski park in Triglavski narodni park.
  • V petek, 11. oktobra: Naravni rezervat Škocjanski zatok, Park Škocjanske jame, Krajinski park Strunjan, Krajinski park Logarska dolina in Krajinski park Debeli rtič.
  • V soboto, 12. oktobra:  Krajinski park Pivška presihajoča jezera in Park Škocjanske jame.
  • V nedeljo, 13. oktobra: Krajinski park Radensko polje in Notranjski regijski park.

Slovenije se že dolgo drži sloves urejene, lepe in z ohranjeno naravo bogate države. Naravni parki oziroma zavarovana območja narave pa so tisti njeni deli, kjer so naravne vrednote, biotska raznovrstnost in krajinska pestrost še posebej izraziti. To so območja z največjo pestrostjo živih organizmov. Z urejeno parkovno infrastrukturo za obiskovalce in vključevanjem v lokalno ponudbo gostiteljev, naravni parki ponujajo številne možnosti za doživetje narave in krajine.

Več informacij tudi na spletni strani Skupnosti naravnih parkov Slovenije

Predstavitvena brošura Naravni parki Slovenije  

Dodatne informacije: Tina Stepišnik, Zavod za turizem in promocijo Turizem Grosuplje, OE Krajinski park Radensko polje

Mobitel:  +386 40 434 829

Elektronski naslov: tina.stepisnik@radenskopolje.si