Skoči do osrednje vsebine

Festival digitalnih spretnosti 2024: Povezovanje, učenje in nova znanja

Ministrstvo za digitalno preobrazbo v petek, 18. oktobra 2024, v Celjskem domu na Krekovem trgu 3 v Celju organizira Festival digitalnih spretnosti. Namen dogodka je spodbujanje pridobivanja digitalnih veščin ter predstavitev sodobnih tehnologij, ki postajajo ključni del našega vsakdana.
Otroci stojijo ob mizah, kjer ustvarjajo poligon.

Dogajanje na lanskem Festivalu digitalnih spretnosti | Avtor: Marko Pigac

Festival je zasnovan kot interaktivni dogodek, namenjen mladim in vsem generacijam, ki jih zanimajo digitalne rešitve in inovacije, na katerem bodo obiskovalci lahko sodelovali na interaktivnih stojnicah, kjer bodo predstavljeni primeri dobrih praks na področju digitalne preobrazbe. Sodelovale bodo različne organizacije, med njimi Safe.si, Simbioza, Ljudska Univerza Velenje, SI-CERT, Tehnopark Celje in druge, ki bodo obiskovalcem omogočile vpogled v sodobne tehnologije in njihove možnosti. V sklopu dogodka bo možno preizkusiti različne digitalne rešitve, s katerimi se udeleženci srečujejo v vsakdanjem življenju, hkrati pa pridobiti nova znanja in kompetence. 

Dogodek bo ob 9. uri uradno otvorila Mojca Štruc, v.d. generalnega direktorja Direktorata za digitalno družbo na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki bo pozdravila udeležence in poudarila pomen razvoja digitalnih veščin za prihodnost. Matija Kovač, župan Mestne občine Celje, bo v uvodnem nagovoru pozdravil sodelujoče in izpostavil pomembno vlogo digitalne preobrazbe v lokalnem okolju. Otvoritev festivala bo dodatno popestril robot iz Tehnoparka Celje, ki bo obiskovalce navdušil s predstavitvijo svojih zmožnosti. 

Del programa bodo tudi predavanja strokovnjakov. Nina Jelen bo v predavanju Spoznanja in dognanja s planeta Nuki predstavila digitalne tehnologije na zanimiv in dostopen način. Uroš Ocepek bo govoril o pomenu digitalnih spretnosti za prihodnost mladih in o tem, kako se lahko pripravimo na izzive digitalnega sveta. Dogodek bo povezoval Rok Bohinc. 

Med dogodkom bodo potekali tudi kvizi, kjer bodo udeleženci lahko preverili svoje znanje o digitalnih temah. Zmagovalci bodo prejeli simbolične nagrade, udeleženci pa bodo imeli priložnost glasovati za najboljšo stojnico. Zaključek festivala bo namenjen podelitvi nagrad ter zaključnemu govoru državne sekretarke na Ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Aide Kamišalić Latifić. 

Program festivala: 

  • 8.30 – 9.00: Registracija 
  • 9.00 – 9.15: Uvodni nagovor predstavnika Ministrstva za digitalno preobrazbo in župana Mestne občine Celje Matije Kovača ter nastop robotka iz Tehnoparka Celje 
  • 9.15 – 11.15: Obisk interaktivnih stojnic 
  • 11.15 – 11.30: Odmor s kratko pogostitvijo 
  • 11.30 – 12.30: Predavanji Nine Jelen in Uroša Ocepka 

  • 12.30 – 13.00: Zaključek in podelitev nagrad

Dogodek je brezplačen in odprt za vse zainteresirane.