Skoči do osrednje vsebine

Gradnja nasipov na Muri v dolžini 20 kilometrov - razpisi za izbiro izvajalcev še v tem letu

Na usklajenih odsekih visokovodnih nasipov (VVN) na Muri, v dolžini dobrih 20 kilometrov, bo Direkcija Republike Slovenije za vode (DRSV) izvedla javna naročila za izbiro izvajalcev del. Do konca leta 2024 bodo izvedena javna naročila za odseke VVN Krog – Petanjci (levi breg) in VVN AC – Vučja vas (desni breg), v začetku leta 2025 pa še za del odseka VVN Ljutomer in VVN Razkrižje (oba desni breg).
Iz leve proti desni:dr. Lidija kegljevič Zagorc, minister Jože Novak, dr. Katarina Groznik Zeiler in predstavnik Zavoda za varstvo narave Republike Slovenije
1 / 3

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak je skupaj z državno sekretarko dr. Lidijo Kegljevič Zagorc in sodelavci ministrstva ter DRSV ta teden s predstavniki občin in projektantov preveril stanje projektov VVN na Muri. Na sestanku je bilo ugotovljeno, da je trasa visokovodnih nasipov usklajena z vsemi deležniki na levem bregu na odsekih VVN Krog – Petanjci in na desnem bregu del trase VVN Ljutomer, VVN AC – Vučja vas in VVN Razkrižje. Prav tako so usklajeni predvideni ukrepi ob Ščavnici (VVN Ščavnica). Skupaj je tako usklajenih dobrih 20 kilometrov odsekov VVN na Muri.

Na preostalih dveh trasah Bistrica (levi breg) in Ljutomer (desni breg), v skupni dolžini 24 kilometrov, občine in DRSV trase še niso uskladili. Minister Novak je zato pozval vse prisotne, da nadaljujejo z usklajevanji teh dveh odsekov in storijo vse, da pripravijo dopolnitve strokovnih podlag (hidrološko – hidravlične študije, naravovarstvene in krajinske ureditve) ter uskladijo trasi do konca novembra letos.

Predvidoma decembra letos bo minister Novak ponovno preveril stanje na odsekih. V primeru, da trase ne bo mogoče uskladiti, bo treba pristopiti k izdelavi državnega prostorskega načrta (DPN).