Skoči do osrednje vsebine

Melita Gabrič: Do blaginje v Sredozemlju z izmenjavo znanj in spodbujanjem kulture dialoga in miru

Državna sekretarka Melita Gabrič se je v Piranu udeležila 16. konference Evro-sredozemske univerze EMUNI v soorganizaciji z Unijo za Sredozemlje, kjer je poudarila podporo pobudi o ustanovitvi fundacije - evro-sredozemskega sklada za opolnomočenje študentov EMSEF.
Melita GAbrič za govorniškim odrom, na odru, govori

Državna sekretarka: Ključ do blaginje v Sredozemlju so izmenjava znanj in spodbujanje kulture dialoga in miru | Avtor: MZEZ

1 / 3

V otvoritvenem nagovoru je državna sekretarka Gabrič ponovila podporo Slovenije nadaljnjemu razvoju Evro-sredozemske univerze EMUNI (ang. the Euro-Mediterranean University) in posebej izrazila podporo pobudi o ustanovitvi fundacije - evro-sredozemskega sklada za opolnomočenje študentov EMSEF (ang. Euro-Mediterranean Student Empowerment Fundation), ki bo delovala v dobrobit opolnomočanja mladih preko raziskovanja in mobilnosti ter tako prispevala h krepitvi odpornosti v dobrobit celotne regije. Gabrič  je obvestila, da si Slovenija pri tem prizadeva tudi za podporo držav skupini devetih sredozemskih in južnoevropskih članic EU, povezanih v MED9. Poudarila je tudi, da je za razvoj, krepitev sodelovanja in blaginje v Sredozemlju ključnega pomena izmenjava znanj ter spodbujanje kulture dialoga in miru za varnejšo, bolj stabilno regijo.

Namen 16. letne konference EMUNI, ki poteka pod naslovom "Visoko šolstvo kot most med obema obalama Sredozemlja", je spodbujati dialog in sodelovanje med narodi na obeh obalah Sredozemlja s ključno vlogo visokošolskega izobraževanja pri naslavljanju perečih izzivov v regiji. Sredozemlje kot prostor zgodovinskega pomena, kulturne raznolikosti in medkulturnega dialoga ponuja edinstvene priložnosti za izobraževalne ustanove, ki služijo kot mostovi in povezujejo družbe.

Konference se udeležujejo rektorji univerz iz celotne sredozemske regije, odločevalci, akademiki in miselni voditelji, ki razpravljajo o vlogi visokošolskega izobraževanja pri spodbujanju medsebojnega razumevanja, miru in trajnostnega razvoja v regiji. Dogodek je tudi odlična priložnost za predstavitev pobude EMUNI o ustanovitvi evro-sredozemskega sklada za opolnomočenje študentov EMSEF, ki jo je Slovenija predstavila za sodelovanje v okviru držav MED9.

Državna sekretarka se je ob robu konference srečala tudi z generalnim sekretarjem Unije za Sredozemlje Naserjem Kamelom.