Skoči do osrednje vsebine

Projekt gradnje drugega tira Divača–Koper se vodi skrbno in odgovorno do narave

V času pripravljalnih, zemeljskih in gradbenih del na širšem območju trase drugega tira železniške proge Divača–Koper so bili posegi v okolje pospremljeni z različnimi omilitvenimi ukrepi. Eden od teh je bila tudi postavitev netopirnic v dolini Glinščice, ki je posebej zavarovano in zaščiteno območje.

Ugotovitve zadnjega rednega letnega pregleda, ki je bil izveden 1. oktobra 2024, so zelo razveseljujoče. Netopirji ali sledi njihove prisotnosti so bili najdeni v petini netopirnic, vse od namestitve dalje pa že v 39 odstotkih netopirnic. V eni izmed njih je bila opažena celo nova vrsta netopirja, ki doslej v teh nadomestnih domovih še ni bila zaznana. To je belorobi netopir, za katerega je značilna bela črta na spodnjem robu prhuti. V netopirnicah sta bila odkrita tudi dva harema vrste gozdni mračnik, v kateri je imel vsak samec ob sebi devet samic.

Da je biotska raznovrstnost tega območja nadvse pestra in vrvi od življenja, je razvidno iz opažanj v ostalih netopirnicah, kjer so bile prisotne živali, ki sicer za svoje življenje lahko uporabljajo dupla in podobe razpoke na drevesih. Strokovnjaka sta opazila nočne metulje - sovko in navadnega gobarja, pozidno kuščarico in zaznala dve gnezdi polhov.

Ugotovitve s terena so dober pokazatelj, da je infrastrukturne projekte mogoče voditi in izvajati na način, ki je odgovoren do narave. Pri tem je izjemnega pomena sodelovanje s strokovnjaki, ki skrbijo za spremljanje stanja rastlinstva, živalstva in habitatnih tipov.