Skoči do osrednje vsebine

Znani rezultati razpisa za sofinanciranje programov obvladovanja demence

Objavljamo rezultate javnega razpisa za sofinanciranje programov obvladovanja demence in za duševno zdravje kmečkega prebivalstva v letih 2024, 2025 in 2026.

Javni razpis za sofinanciranje programov obvladovanja demence in za duševno zdravje kmečkega prebivalstva v letih 2024, 2025 in 2026 je bil ločen na dva sklopa:

Sklop A - Izboljšati dostopnost do storitev in programov za obvladovanje demence ter razvoj demenci prijaznih okolij.

Sklop B - Krepitev psihosocialne podpore za dobro duševno zdravje kmečkega prebivalstva, dvig pismenosti o duševnem zdravju ter opolnomočenje kmečkega prebivalstva za zmanjšanje tveganega vedenja.

V okviru sklopa A so bili za sofinanciranje izbrani trije programi:

  1. Trepetlika, društvo bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami s programom »Demenca pri osebah z ekstrapiramidnimi motnjami – kako jo čim prej prepoznati in razvoj demenci prijaznih okolij«. Za sofinanciranje programa se izvajalcu odobrijo sredstva v višini največ do 84.884,93 evra bruto.
  2. Spominčica - Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za pomoč pri demenci s programom »Demenci prijazna lokalna okolja«. Za sofinanciranje programa se izvajalcu odobrijo sredstva v višini največ do 749.498,35 evra bruto.
  3. Zveza koronarnih društev in klubov Slovenije s programom »Program ukrepov za izboljšanje obvladovanja demence med srčno žilnimi bolniki v Sloveniji«. Za sofinanciranje programa se izvajalcu odobrijo sredstva v višini največ do 65.616,72 evra bruto.

Glavni cilji razpisa so bili širitev in nadgradnja programov in storitev nevladnih organizacij za obvladovanje demence v lokalnih okolji ter destigmatizacija in blaženje posledic bolezni demence za osebe z demenco in njihove svojce.

Izvajanje programov se sofinancira do 30. novembra 2026.