Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka na konferenci o enakem dostopu do pravnega varstva

Državna sekretarka mag. Andreja Kokalj se je na povabilo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) udeležila konference o enakem dostopu do pravnega varstva, ki je potekala v Ottawi.

Cilj konference je prizadevanje za napredek pravosodja, osredotočenega na ljudi, krepitev vladavine prava in zaupanja javnosti, spodbujanje blaginje ter prispevanje k doseganju cilja trajnostnega razvoja, ki poudarja prizadevanje zagotavljanja enakega dostopa do pravnega varstva za vse.

Dogodek, ki nadgrajuje zagon lani organizirane okrogle mize v Ljubljani, je poglobil razprave o prihodnosti pravosodja, zlasti glede odziva pravosodnega sektorja na globalne izzive ter iskanje inovativnih rešitev, izboljšanja dostopa do pravnega varstva in uresničevanja pravosodnih strategij. Rezultati dogodka bodo prispevali k svetovnemu poročilu OECD o demokraciji, vladavini prava in pravosodju, osredotočenem na ljudi.

Na konferenci so sodelovali visoki uradniki iz držav članic OECD in drugih držav, predstavniki mednarodnih organizacij, civilne družbe in mislišč (angleško think tanks) ter akademiki.

Državna sekretarka je v svoji intervenciji na panelu na visoki ravni na temo odzivov pravosodnega sektorja na globalne trende in izzive poudarila pomen etične in varne uporabe umetne inteligence v pravosodju, ki zagotavlja varstvo temeljnih pravic posameznikov. Poudarila je, da »moramo biti ob uporabi umetne inteligence v pravosodnem sistemu previdni in vedno vzeti v obzir etični vidik tehnoloških rešitev«.

Član delegacije Peter Pavlin, vodja Sektorja za kaznovalno pravo in človekove pravice, je bil govorec na panelu na temo pravosodja v kontekstu naraščajočih pritiskov na demokracijo in vladavino prava.

Ob robu konference je državna sekretarka opravila še dvostransko srečanje z Elso Pilichowski, direktorico OECD za javno upravljanje, na katerem sta govorili o boju proti korupciji in prepoznavanju in boju proti dezinformacijam.

Državna sekretarka se je prav tako srečala z veleposlanikom Republike Slovenije v Ottawi, Andrejem Gregorjem Rodetom.

Udeleženci konference sedijo v dvorani.
1 / 4