Skoči do osrednje vsebine

Izdane so odločbe razpisa za izvedbo agromelioracij na kmetijskih zemljiščih

Agencija je upravičencem prvega javnega razpisa za podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva OPERACIJA: Izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih izdala odločbe o odobritvi sredstev v višini 1,434 milijona sredstev

Do vključno 26. julija 2024 je potekal vnos vlog za izvedbo agromelioracij na kmetijskih zemljiščih poškodovanih v lanskoletnih poplavah, kot tudi agromelioracij v skladu s predpisi, ki urejajo kmetijska zemljišča.

Na razpisana sredstva v višini 4,9 milijona evrov je bilo oddanih 12 vlog, s katerimi so vlagatelji zaprosili za 1,5 milijona evrov. Agencija je izdala 11 odločb o odobritvi sredstev in en sklep o zavrženju vloge.

Podpora je bila namenjena izvedbi agromelioracij na kmetijskih zemljiščih v skladu s predpisi, ki urejajo kmetijska zemljišča in odpravi posledic škode na kmetijskih zemljiščih po katastrofalnih avgustovskih poplavah v letu 2023.

Predmet podpore je bila ureditev kmetijskih zemljišč v obliki odvoza naplavin in plavja ter sanacija manjših plazov v skladu z zakonom, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev. Med upravičene stroške za nezahtevne agromelioracije po Zakonu o kmetijskih zemljiščih pa so bili uvrščeni tudi stroški: dobava in vgradnja betonskega prepusta, nasipavanje lokalno izkopanega materiala humusa v debelini do 0,3 m, novogradnja ali rekonstrukcija poljske poti, planiranje oziroma izravnava zemljišča, odstranjevanje drevja in grmičevja ter sajenje trave – travne mešanice, primerne za travnike.

Do podpore so bili upravičeni stroški naložb, ki so nastali po oddaji vloge na javni razpis do vložitve zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev kot tudi stroški, ki so nastali pred vložitvijo vloge na javni razpis in so se nanašali na škodo zaradi poplav v avgustu 2023, vendar ne pred 4. avgustom 2023. Upravičeni so bili tudi splošni stroški, ki so neposredno povezani s pripravo in izvedbo naložbe in sicer do vključno 15 odstotkov skupne priznane vrednosti naložbe.