Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni obisk v zaporih Maribor in Celje

V Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Maribor in Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora (ZPMZKZ) Celje smo v mesecu oktobru gostili predstavnike avstrijskega zaporskega sistema.

Na pobudo avstrijskih kolegov je v okviru sodelovanja med obema upravama za izvrševanje kazenskih sankcij delegacijo predstavnikov avstrijske zaporske akademije ter zaporov Krems-Stein, Graz-Karlau in Sonnberg sprejel direktor ZPKZ Maribor Robert Šilc. Predstavniki avstrijske delegacije so se srečali s sodelavci zapora z različnih strokovnih področij in predstavnikom Generalnega urada. Naslednji dan sta avstrijsko delegacijo sprejela še direktor ZPMZKZ Celje Tomaž Bračko s sodelavci.

V okviru študijskega obiska in ogleda prostorov obeh zavodov se je štiričlanska avstrijska delegacija seznanila z delovanjem in posameznimi specifikami zaporov v Mariboru in Celju, pri tem pa pridobila vpogled v varnostne in vzgojne vidike dela z obsojenci in priporniki pri nas. Predstavniki obeh zavodov so z avstrijskimi kolegi izmenjali strokovne izkušnje ter se seznanili z največjimi izzivi, s katerimi se trenutno srečujejo v okviru svojega dela na obeh straneh meje. Prisotni so se strinjali, da so tovrstna srečanja s kolegi iz soseščine zelo pomembna za neposredno izmenjavo strokovnih vidikov izvrševanja kazenskih sankcij na operativni ravni, obenem pa skrbijo tudi za dvig kompetenc na sistemski ravni.

Skupinska fotografija gostov iz Avstrije, ki v rokah držijo darila - slike ter sodelavcev Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij

Obisk predstavnikov avstrijskega zaporskega sistema v Mariboru | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij