Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon pri slovenski skupnosti v Luksemburgu

V okviru obiska se je podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu srečal tudi s slovensko skupnostjo v belgijski prestolnici. Že v petek je obiskal Slovenski kulturni center z bralnim kotičkom ter se srečal s predstavniki slovenskih skupnosti v Bruslju in Luksemburgu. Danes, v nedeljo, je minister obiskal še Slovenski pastoralni center.

Ministra je ves čas obiska spremljala veleposlanica Republike Slovenije v Bruslju Barbara Sušnik.

Kar nekaj institucij Evropske unije ima sedež v Luksemburgu, tudi zato v tej državi živi in dela okoli tisoč Slovencev. Slovenija ima svoje predstavnike na pomembnih položajih. Minister Arčon se je včeraj, v četrtek, srečal s slovenskima sodnikoma na Splošnem sodišču Sodišča Evropske unije dr. Majo Brkan in dr. Damjanom Kukovcem, slovenskim tožilcem na Evropskem javnem tožilstvu Jakom Brezigarjem in slovenskim članom Evropskega računskega sodišča mag. Jorgom Kristijanom Petrovičem. Spregovorili so o delu slovenskih pravnikov in sodelavcev v evropskih institucijah, izrazili posebno skrb za uporabo slovenskega jezika, ki je eden od uradnih jezikov Evropske unije in je enakopraven ostalim evropskim jezikom, ponudili pa so tudi svojo pomoč matični Sloveniji. Minister jim je predstavil aktivnosti urada in se jim je zahvalil za sprejem. Ministra so popeljali po prostorih Sodišča Evropske unije, ustavili so se tudi pri znamenitem kipcu Lipicanca slovenskega kiparja Janeza Boljka, ki stoji na uglednem mestu - na stopnišču, ki vodi do glavne razpravne dvorane.

Minister se je o stvarnosti in izzivih popoldne pogovarjal s predstavnico Slovenskega društva Slolux Marino Seliškar. Kot je poudarila, so še posebej aktivni na kulturnem področju, na leto namreč pripravijo več različnih prireditev. Gre za specifično skupnost, ki je že sicer zelo povezana s Slovenijo, mnogi so tudi v službah obkroženi s slovenskim jezikom, marsikdo je tu le krajši čas. So pa veseli, da se redno in z veseljem udeležujejo njihovih dogodkov.

Prvi dan je minister zaključil na CinEast Festivalu, ki luksemburški javnosti že vrsto let predstavlja skrbno izbran izbor najboljših aktualnih filmskih produkcij iz držav Srednje in Vzhodne Evrope. Vsako leto so, v sodelovanju z društvom Slolux in Veleposlaništvom RS v Bruslju, del festivala tudi vsaj dva ali trije slovenski filmi. Včeraj je bil na sporedu dokumentarni film Cent'anni slovenske režiserke in scenaristke Maje Doroteje Prelog. Osebna izpovedna zgodba o partnerjevem premagovanju bolezni, ki hkrati razkriva rane v njuni ljubezni, je avtorici avgusta 2024 na Sarajevskem filmskem festivalu prinesla tudi posebno nagrado za vzpodbujanje enakopravnosti žensk v filmski industriji. Uvodoma je zbrane pozdravil tudi minister Arčon, ki je poudaril pomen kvalitetnega slovenskega filma tudi za ohranjanje in uveljavljanje slovenskih skupnosti po svetu. Večer, ki je bil tudi priložnost za srečanje tamkajšnje slovenske skupnosti, se je sklenil s pogovorom z režiserko in sproščenim druženjem.

Že danes zjutraj se je minister Matej Arčon srečal še z rojaki, ki zasedajo pomembna vodilna mesta v luksemburški izpostavi Evropskega parlamenta. Ministra je sprejel generalni direktor na Direktoratu za prevajanje v Evropskem parlamentu Valter Mavrič, v nadaljevanju pa so se iz prevajalske službe Evropskega parlamenta pridružili še vodja oddelka za načrtovanje Simona Križaj Pochat, vodja oddelka za človeške vire Sara Bičić Petersen, vršilec dolžnosti vodje slovenskega oddelka za prevajanje Andrej Žerak in pomočnik generalnega direktorja Peter Verdnik ter Jurij Tomac, vodja ekipe za kadrovske zadeve, ki pa prihaja iz kabineta generalnega sekretarja Evropskega parlamenta. Poudarili so, da so Slovenci v evropskih institucijah izredno uspešni in spoštovani delavci. Tudi sicer pa si prizadevajo ostajati v stiku z matico, pomembno se jim zdi, da se v njihovih družinah ohranja jezik in slovenska identiteta.

Svoj obisk pri slovenski skupnosti v Luksemburgu je minister zaokrožil na Evropski šoli v Bertrangeu, kjer so ga toplo sprejeli namestnik direktorja za vrtec in osnovno šolo Philippe Richard, namestnik direktorja za srednjo šolo Aibhistin O’Coimin, ter učitelja slovenščine Uroš Drnovšek in Nina Šoba. Učenci, ki v šoli obiskujejo pouk slovenščine, so zbrane razveselili s srčnim slovenskim kulturnim programom, po katerem se je minister srečal z učiteljema in vodstvom šole. Beseda je tekla o pomenu ohranjanja slovenskega jezika med mladimi v tujini in o izzivih, s katerimi se soočajo učenci in učitelji. Posebnost sistema Evropske šole je pravica otrok do pouka materinščine na predšolski, primarni in sekundarni stopnji izobraževanja. To je za Slovence, zaposlene v institucijah Evropske unije in drugih institucijah, še posebej pomembno, saj imajo njihovi otroci v času bivanja v tujini možnost obiskovanja pouka slovenščine in spoznavanje slovenske kulture. Na predšolski, primarni in sekundarni stopnji šolo obiskuje več kot 100 otrok. Obisk je bil lep dokaz, da slovenščina živi tudi v Luksemburgu, kjer si slovenski učenci s pomočjo zavzetih učiteljev prizadevajo ohranjati stik s svojo kulturo in jezikom.

Podpredsednik vlade in minister Arčon je svoj obisk že danes nadaljeval pri slovenski skupnosti v Belgiji.