Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje na odprtju Dializnega centra v Kočevju

Danes je bil odprt Dializni center Kočevje, prvi dislocirani dializni center Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Slavnostnega dogodka se je udeležila tudi ministrica za zdravje, dr. Valentina Prevolnik Rupel, ki je skupaj s sodelujočimi v projektu prerezala trak in uradno naznanila začetek delovanja centra.
Troje moški in ženska s škarjami režejo trak v barvah slovenske zastave, napet med dvema kovinskima stebričkoma, na katerih sta rdeči pentlji. Nad njimi so rožnati in beli baloni.

Ministrica je skupaj z direktorjem Zdravstvenega doma Kočevje Emirjem Kuduzovićem, direktorjem UKC Ljubljana dr. Markom Jugom in podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Kočevje Gregorjem Koširjem simbolno prerezala trak. | Avtor: Ministrstvo za zdravje

1 / 4

Nov Dializni center v Kočevju predstavlja pomemben mejnik pri zagotavljanju enakopravnega dostopa do zdravstvenih storitev v lokalnih skupnostih. Projekt je nastal kot odgovor na potrebe bolnikov, ki so bili doslej prisiljeni na dializo potovati v 60 kilometrov oddaljeno Ljubljano, kar je pomenilo dolge odsotnosti od doma in večji stres. Nov center bo pacientom omogočil lažji dostop do nujno potrebnih terapij v bližini njihovega doma. »S tem se bo bistveno izboljšala kakovost njihovega življenja. Na Ministrstvu za zdravje se zavedamo, kako pomembno je takšno izboljšanje infrastrukture za pacientov vsakdan. Tudi zato smo v okviru razpisa Sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva zagotovili več kot 1,2 milijona evrov sredstev za prenovo stavbe, v kateri se pravkar nahajamo. Z investicijo smo omogočili pridobitev dodatnih prostorov za izvajanje različnih zdravstvenih dejavnosti, med drugim tudi za potrebe tega novega dializnega centra,« je v nagovoru na odprtju povedala Prevolnik Rupel.

Ministrica je poudarila tudi pomen decentralizacije zdravstvenih storitev: »S tem projektom dokazujemo, da je mogoče kakovostno zdravstveno oskrbo pripeljati bližje ljudem, zmanjšati obremenitve pacientov in izboljšati pogoje za zaposlene.«

Gre za prvo dislocirano dializno enoto Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. S tem pomembnim korakom Kočevje in regija pridobivata boljšo zdravstveno oskrbo za svoje prebivalce, hkrati pa se bo razbremenil dializni center v Ljubljani. Ministrica je projekt pohvalila kot odličen primer dobre prakse sodelovanja javnih zavodov s področja primarnega in sekundarnega zdravstvenega varstva.

Po nagovoru je ministrica skupaj z direktorjem Zdravstvenega doma Kočevje Emirjem Kuduzovićem, direktorjem UKC Ljubljana dr. Markom Jugom in podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Kočevje Gregorjem Koširjem simbolno prerezala trak in tako odprla Dializni center. »Skupaj smo naredili veliko, da izboljšamo zdravstveno oskrbo za občanke in občane Kočevja ter celotne regije, in verjamem, da bomo še naprej uspešno sodelovali pri nadaljnjih projektih,« je zaključila.

Po uradni slovesnosti je sledil še ogled novih prostorov.