Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport na razmere v podjetju MAHLE

Ministrstvo za gospodarstvo že dlje časa spremlja in opozarja na zaostrene razmere v evropski industriji ter skupaj z deležniki že pripravlja prve odzive. Zaradi dogajanja v podjetju MAHLE je minister Han odpovedal načrtovan ponedeljkov obisk v Italiji in bo opravil sestanek z upravo in sindikati MAHLE.

Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport natančno spremljamo razmere v slovenskem in evropskem gospodarstvu. Minister Matjaž Han je v preteklosti že večkrat opozarjal na strukturne težave, vključno z visokimi in nekonkurenčnimi cenami energije ter geopolitičnimi spremembami, ki pomembno vplivajo na stanje evropske ter posledično slovenske industrije.

Zaradi zaostrenih razmer v nemški avtomobilski industriji je minister Han že sklical delovni sestanek s predstavniki avtomobilske industrije, gospodarskih združenj in sindikatov, ki je potekal v sredo, 9. oktobra. Na sestanku so največ pozornosti namenili analizi položaja, pri čemer so se strinjali, da je kriza strukturne narave in da bo potrebna kombinacija kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov. Sogovorniki so se uskladili o naslednjih prioritetah strukturnih ukrepov. Več o sestanku lahko preberete tukaj: https://www.gov.si/novice/2024-10-09-na-gospodarskem-ministrstvu-sestanek-o-potrebnih-ukrepih-za-slovensko-avtomobilsko-industrijo/

Minister Han je na stanje v podjetju MAHLE  predsednika vlade opozoril že v četrtek, 10. oktobra. Na ministrstvu napoved odpuščanj obžalujemo, saj se zavedamo pomena MAHLE za regijo in tudi Slovenijo. Kot smo bili obveščeni s strani podjetja, so razlog za odpuščanje neugodne okoliščine v mednarodnem okolju, vključujoč avtomobilsko industrijo. Slovenija ima ob tem tudi izrazito visoke cene energije, ki močno poslabšujejo konkurenčnost slovenske industrije.

Zaradi dogajanja v podjetju MAHLE je minister tudi odpovedal že dalj časa načrtovan delovni obisk slovenske zamejske gospodarske skupnosti v Italiji. Namesto tega se bo minister Han skupaj z ekipo v ponedeljek, 14. 10.,  dopoldne sestal z upravo in sindikati podjetja MAHLE, da se bo podrobneje seznanil s stanjem ter morebitnimi ukrepi.

Ministrstvo bo še naprej proaktivno spremljalo stanje in v dialogu z industrijo, sindikati in drugimi deležniki iskalo rešitve za izzive, s katerimi se sooča slovensko gospodarstvo.