Skoči do osrednje vsebine

Podeljeni nacionalni nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

V okviru 17. Mednarodne konference za prenos tehnologij na Institutu Jožef Stefan sta bili podeljeni nacionalni nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino za inovatorje ter za podjetja. Letošnja nagrajenca sta doc. dr. Gregor Primc in podjetje HIDRIA, razvoj in proizvodnja avtomobilskih in industrijskih sistemov, d.o.o.
Rok Podobnik in mag. Peter Uršič (podjetje Hidria d.o.o), Barbara Režun (Urad za intelektualno lastnino) in doc. dr. Gregor Primc  stojijo na stopnicah, v rokah imajo plakete

Rok Podobnik in mag. Peter Uršič (podjetje Hidria d.o.o), Barbara Režun (Urad za intelektualno lastnino) in doc. dr. Gregor Primc | Avtor: Marjan Verč

1 / 2

Nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization – WIPO) poudarjata pomen intelektualne lastnine in obeležujeta izjemne inovatorje v Sloveniji. Med prejetimi prijavami je ocenjevalna komisija, v kateri je sodeloval tudi Urad za intelektualno lastnino, že peto leto zapovrstjo izbrala prejemnika WIPO nagrade za inovatorje (angleško National award for Inventors) in nagrade za podjetja (angleško National award for Enterprises).

Namen WIPO nagrade za inovatorje je priznanje raziskovalcem slovenskih javnih raziskovalnih organizacij, ki s patentnim varstvom izumov prispevajo k razvoju in blagostanju slovenskega gospodarstva ter družbe. Prestižni družbi preteklih nagrajencev se je letos pridružil doc. dr. Gregor Primc.

V zadnjem desetletju je doc. dr. Gregor Primc pridobil več patentov, s čimer dokazuje svojo izjemno inventivnost in predanost aplikativnim raziskavam. Eden njegovih ključnih izumov, zaščiten z evropskim in slovenskim patentom, je pripeljal tudi do ustanovitve odcepljenega podjetja Plasmadis d.o.o., ki ga je soustanovil in ga trenutno vodi kot direktor. To podjetje trguje s senzorji za plinsko plazmo in ponuja storitve za načrtovanje plazemskih reaktorjev. Poleg tega je nagrajenčevo raziskovalno delo močno vplivalo na različne industrije. Njegova patentirana tehnologija čiščenja vode, ki združuje dve napredni tehniki oksidacije, je pripeljala do sodelovanja z več slovenskimi podjetji, kjer so se raziskave praktično uporabile. Je tudi soavtor enega izmed patentov, ki je spodbudil nadaljnje raziskave superkondenzatorjev, sofinancirane s strani industrijskih partnerjev. Do uspešnega industrijskega sodelovanja je vodil tudi patent s področja hidrofilnosti, pri katerem je Primc prav tako sodeloval.

Inventivni dosežki doc. dr. Primca, ki jih zaznamuje vrsta odmevnih patentov in uspešnih industrijskih sodelovanj, poudarjajo njegovo pomembno vlogo pri prenosu naprednih znanstvenih raziskav v praktične, tržno uporabne tehnologije. Njegovo delo je lahko zgled uspešne uporabe sistema intelektualne lastnine za spodbujanje inovacij, industrijskih partnerstev in komercializacijo najnovejših rešitev.

Namen WIPO nagrade za podjetja pa je spodbujanje slovenskih podjetij k še bolj sistematični rabi sistema intelektualne lastnine, sodelovanju z javnimi raziskovalnim organizacijami ter metodični uporabi intelektualne lastnine pri svojem poslovanju. Nagrado sta v imenu letošnjega nagrajenca, podjetja HIDRIA, razvoj in proizvodnja avtomobilskih in industrijskih sistemov, d.o.o., prevzela mag. Peter Uršič, vodja inovacij, in Rok Podobnik iz evropske projektne pisarne Hidria d.o.o.

Ugledno slovensko podjetje je nagrado prejelo zaradi svojega portfelja intelektualne lastnine, naprednih raziskovalno-razvojnih zmogljivosti in zavezanosti k trajnostnemu razvoju. V zadnjem desetletju je Hidria d.o.o. lansirala več svetovno priznanih izdelkov, varovanih s pravicami intelektualne lastnine in pridobila številne patente na več ciljnih tržiščih. Podjetje aktivno sodeluje z javnimi raziskovalnimi institucijami in zaposluje mlade doktorje znanosti ter spodbuja inovativnost s strateškimi partnerstvi. Predanost podjetja inovativnosti in cenjenje intelektualne lastnine se kaže tudi v rednem sodelovanju na izborih nagrad za inovativnost, ki jih organizira Gospodarska zbornica Slovenije, vodenju projektov Leonardo, ki spodbujajo odprto inoviranje in aktivni udeležbi na razvojni konferenci GREMO. Poleg tega Hidria d.o.o. organizira interni Forum inovacij in spodbuja program Malih izboljšav, ki navdihujejo in nagrajujejo ustvarjalnost zaposlenih. Hidria d.o.o se je uveljavila tudi kot družbeno odgovorno podjetje, ki podpira lokalne skupnosti in spodbuja zdrav način življenja ter družbeno koristne pobude.

Urad RS za intelektualno lastnino obema prejemnikoma prestižnih priznanj iskreno čestita in želi še mnogo uspeha na področju inovacij, podprtih s pravicami intelektualne lastnine.