Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra za javno upravo mag. Franca Propsa ob Evropskem tednu lokalne demokracije

Evropski teden lokalne demokracije je vsakoletni dogodek, v okviru katerega lokalne oblasti in združenja iz 46 držav članic Sveta Evrope organizirajo javne pobude za srečanje in sodelovanje z občani o vprašanjih lokalnega pomena.
Na fotografiji je skupina ljudi, ki se nahajajo v parku, med njimi so mladi, starejši, invalidi na invalidskih vozičkih, ki skupaj predstavljajo lokalno slkupnost.

Sodelovanje občin in njihovih združenj v Evropskem tednu lokalne demokracije omogoča, da skozi različne aktivnosti – kot so interaktivni dogodki, dnevi odprtih vrat in javne razprave – spodbujajo sodelovanje z občani in jih vključujejo v procese odločanja | Avtor: Pixabay

Ta vsakoletna aktivnost, ki združuje občine in lokalne oblasti po vsej Evropi, omogoča občanom vpogled v delovanje lokalne samouprave in jih spodbuja k aktivnemu sodelovanju pri odločanju o lokalnih zadevah. Osrednji dogodek Evropskega tedna lokalne demokracije poteka v tednu okoli 15. oktobra 2024, ko obeležujemo sprejetje Evropske listine lokalne samouprave, podpisane leta 1985.

Letos Slovenija praznuje 30. obletnico lokalne samouprave, kar predstavlja pomemben mejnik v razvoju demokratičnega sistema in delovanja slovenskih občin. Po osamosvojitvi leta 1991 je bila lokalna samouprava ustanovljena z namenom decentralizacije oblasti ter zagotavljanja krepitve sodelovanja prebivalcev pri odločanju na lokalni ravni v skladu z evropskimi standardi lokalne demokracije, ki jih vsebujeta Evropska listina lokalne samouprave in priporočila Sveta Evrope. Ustanovitev lokalne samouprave ter prve volitve v občinske svete in za župane so bile izvedene leta 1994, kar je formalno zaznamovalo začetek lokalne samouprave v Sloveniji.

Občine so bile ustanovljene kot temeljne enote lokalne samouprave, kar je omogočilo neposredno demokratično sodelovanje občanov. Občine so v zadnjih treh desetletjih igrale ključno vlogo pri razvoju lokalne infrastrukture, spodbujanju lokalnega gospodarskega razvoja, ohranjanju kulturne dediščine, pa tudi pri izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev.

Evropski teden lokalne demokracije (s kratico ETLD) je pobuda, ki jo je leta 2007 uvedel Evropski odbor za lokalno in regionalno demokracijo v sodelovanju s Kongresom lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope. Dogodek letos poteka pod naslovom Krepitev demokratične odpornosti v lokalnih skupnostih. Sodelovanje občin in njihovih združenj v Evropskem tednu lokalne demokracije (povezava v angleškem jeziku) je prostovoljno in omogoča lokalnim oblastem ter drugim deležnikom, da skozi različne aktivnosti – kot so interaktivni dogodki, dnevi odprtih vrat in javne razprave – spodbujajo sodelovanje z občani in jih vključujejo v procese odločanja v občini.

Ministrstvo za javno upravo je občine in njihova reprezentativna združenja že konec septembra povabilo, da se pridružijo pobudi in s tem prispevajo k spodbujanju sodelovanja, zaupanja in medsebojne odgovornosti v lokalnih skupnostih. Sodelujoči bodo del širše evropske mreže, ki si prizadeva za krepitev demokracije na lokalni ravni.

Ponovno vabim vse občine v Republiki Sloveniji, da odprejo svoja vrata in predstavijo svoje delo, da bi prebivalci bolje razumeli delovanje lokalne samouprave. Odprti dnevi v občinskih stavbah naj omogočajo, da prebivalci obiščejo pisarne župana oziroma županje in občinskega sveta ter se podrobneje seznanijo z njihovim delom. To je priložnost za organizacijo izobraževalnih delavnic in seminarjev za ozaveščanje o pravicah in obveznostih občanov, za izvedbo javne razprave ali okroglih miz o aktualnih vprašanjih lokalne demokracije, pa tudi o tematski razpravah o izzivih, s katerimi se soočajo prebivalci lokalne skupnosti.

Spoštovanim vodstvom reprezentativnih združenj občin in vsem županjam in županom ter občanom ob tej priložnosti tudi čestitam ob njihovem neformalnem prazniku in jim želim vse dobro.