Skoči do osrednje vsebine

Redno srečanje delegacij Slovenije in Avstrije o jedrski in sevalni varnosti v Gradcu

Avstrijska delegacija je slovensko povabila na redno letno srečanje, ki ga državi že 25 let organizirata v okviru sklenjenega sporazuma o medsebojnem obveščanju in sodelovanju pri vprašanjih jedrske in sevalne varnosti.
Šest ljudi sedi za mizo. Na mizi  pred njimi tablice z imeni in namizna avstrijska, evropska in slovenska zastava.

Slovenska in avstrijska delegacija med bilateralnim srečanjem, vodstvo delegacij | Avtor: Uprava za jedrsko varnost

1 / 2

Srečanje je potekalo 8. in 9. oktobra v Gradcu. Avstrijsko delegacijo, ki so jo sestavljali predstavniki zveznih in deželnih oblasti, je vodil Anton Wein-Wislocki, vodja Oddelka za bilateralno in multilateralno podnebno, okoljsko in energetsko diplomacijo Zveznega ministrstva za evropske in mednarodne zadeve. Slovensko delegacijo pa je vodil direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) Igor Sirc. Poleg URSJV se je srečanja udeležil prof. dr. Matjaž Dolšek iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Udeleženci so izmenjali informacije o novostih in izkušnjah na področjih zakonodaje, radiološkega monitoringa, pripravljenosti na izredne dogodke, ravnanja z radioaktivnimi odpadki, obratujočih raziskovalnih reaktorjih v obeh državah in jedrske elektrarne Krško (NEK) ter projekta gradnje nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK2).

V Sloveniji so bili v vmesnem obdobju sprejeti nekateri novi predpisi, ključni za področje jedrske varnosti, URSJV pa je poročala tudi o pripravi novega predloga državne strategije raziskav in razvoja na področju jedrske in sevalne varnosti. Avstrijska stran je poročala o zadnjih aktivnostih glede izvajanja radonskega programa v državi. Obe državi sta poročali o aktivnostih glede tematskega strokovnega pregleda po Direktivi o jedrski varnosti, ki poteka tokrat na temo požarne varnosti v jedrskih objektih. Na področju pripravljenosti na izredne dogodke sta obe državi izpostavili sodelovanje na pretekli mednarodni vaji INEX-6, ki jo je pripravila Agencija za jedrsko energijo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development Nuclear Energy Agency - OECD NEA). Slovenija je poročala tudi o pričetku gradnje novega odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini pri Krškem. Obe državi še naprej spremljata stanje jedrske in sevalne varnosti v Ukrajini.

URSJV je poročala o poteku rednega remonta v jedrski elektrarni Krško, zaključku tretjega občasnega varnostnega pregleda pred letošnjim vstopom v dolgoročno obratovanje elektrarne ter izvedenih aktivnostih po ugotovljenem puščanju primarnega hladila v zadrževalni hram. Prof. Dolšek je kot pooblaščeni izvedenec URSJV podrobneje predstavil metodologijo novega projekta verjetnostne analize potresne nevarnosti z neodvisnim mednarodnim pregledom. Zaradi izraženega velikega zanimanja je URSJV avstrijske kolege dodatno povabila na strokovni obisk na URSJV, kjer bo podrobneje predstavljen pristop k nadzoru staranja materiala reaktorske posode zaradi obsevanosti.

Slovenska stran je avstrijskim kolegom podala še osnovne informacije glede priprav na morebitno gradnjo nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), tudi v luči prihajajočega referenduma in že sprejete resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, pri čemer se je osredotočila na aktivnosti URSJV ter na sodelovanje v okviru mednarodnih pobud in projektov na področju malih modularnih reaktorjev.

Udeleženci so poudarili pomen stalnega odprtega in strokovnega medsebojnega sodelovanja med državama na področjih jedrske in sevalne varnosti, kamor sodijo tudi redna letna strokovna srečanja. Naslednje srečanje bo prihodnje leto gostila slovenska stran.