Skoči do osrednje vsebine

Vlado so obiskali dijaki predšolske vzgoje iz Novega mesta ter gimnazijci iz Celja

Na tokratnem obisku smo gostili dijakinje in dijake Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole ter I. gimnazije v Celju. Spoznali so delo vlade in Statističnega urada Republike Slovenije (SURS).

Dijaki so najprej prisluhnili kratki predstavitvi vlade, potem pa so svoje poznavanje nalog in sestave vlade preskusili v kratkem kvizu. V nadaljevanju je Simona Klasinc Rozman s SURS-a z različnimi primeri predstavitve statističnih podatkov mladim obiskovalcem ponazorila, kako uporabne so lahko statistike v njihovem vsakdanu. Zaposleni na SURS-u si namreč prizadevajo razbijati mite, da je statistika suhoparna in dolgočasna veda. Predstavila je različne produkte SURS-a, ki so na voljo na spletni strani in jih povabila, da si z ogledom kratkih filmčkov na youtube kanalu izboljšajo statistično pismenost.

Pred drugim delom obiska smo naredili še skupinsko fotografijo, potem pa smo se razdelili v dve skupini: prva je ostala v kristalni dvorani, druga pa je odšla v veliko vladno novinarsko središče. Dijakom smo predstavili delo Protokola Republike Slovenije in predsedniško palačo ter izvedli simulacijo novinarske konference. Dijaki so preizkusili različne tehnične možnosti novinarskega središča, nekateri med njimi pa so se preskusili tudi v vlogi predstavnika vlade in pred sošolci, ki so prevzeli vlogo novinarjev, strnili svoje vtise z obiska. Na kratko smo jim predstavili še druge naloge Urada vlade za komuniciranje ter jih opremili z nekaj promocijskega materiala.

Na vladnem Flickr računu je na voljo več fotografij z obiska.