Skoči do osrednje vsebine

Voditelji držav MED9 z odločnim pozivom za mir na Bližnjem vzhodu

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil srečanja voditeljev držav EU v formatu MED9 v Pafosu na Cipru. Srečanja sta se udeležila tudi jordanski kralj Abdullah II in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Voditelji so razpravljali o razmerah na Bližnjem vzhodu, odnosih EU z Jordanijo in o prioritetah mediteranskih držav o prioritetah v novem ciklu Evropske komisije. 

Po srečanju je premier dr. Golob podal izjavo za medije v kateri se je uvodoma zahvalil predsedniku Cipra Nikosu Christodoulidesu za odlično organizacijo, izvrstno izbrane teme in odlične sogovornike. Voditelji so spregovorili o najbolj aktualnih temah, med drugim o katastrofalnih razmerah in moriji na Bližnjem vzhodu, o evropskih temah, kot je konkurenčnost ter o vlogi Mediterana. Predsednik vlade dr. Golob je izpostavil, da je enotnost, ki so jo danes izkazali pri stališčih nekaj, kar bi si želel videti tudi prihodnji teden v Bruslju. "Veselilo bi me, če bi se duh iskrenega, neformalnega dialoga, lahko prenesel tudi na Evropski svet." je dejal. Poudaril je, da so bile zaskrbljujoče razmere v Palestini osrednja tema bilateralnega srečanja z Jordanskim kraljem Abdullahom II. “Morija se je prelila v Libanon in nobenih znakov ni, da bi se zaustavila. Zato smo bili enotni v obsodbi napadov izraelske vojske na nedolžno civilno prebivalstvo in še posebej na delavce Združenih narodov in mirovne misije," je dejal premier in dodal: "Pozvali smo k takojšnji prekinitvi ognja, izpustitvi talcev in iskanju poti za humanitarno rešitev. Tudi Slovenija se pridružuje in pozdravlja tako mirovni načrt, ki ga je predstavil jordanski kralj, kot tudi pobudo Francije za deeskalacijo v regiji." 

Premier dr. Golob se je ob robu vrha srečal z jordanskim kraljem Abdulahom II. Dvostransko srečanje je bilo nadaljevanje njunega rednega dialoga, ki je bil vzpostavljen na varnostni konferenci v Münchnu in poglobljen na humanitarni konferenci v Jordaniji, pa tudi v telefonskem pogovoru med Generalno skupščino OZN. Voditelja sta izmenjala poglede glede razmer na Bližnjem vzhodu, s posebnim poudarkom na situaciji v Libanonu in nujni vzpostavitvi humanitarnega koridorja. Oba sta se strinjala, da je prvi in najnujnejši korak k stabilizaciji regije prekinitev ognja. Jordanski kralj je premierju dr. Golobu izrazil hvaležnost za diplomatska prizadevanja Slovenije za mirovne rešitve, zlasti glede aktivne vloge v Varnostnem svetu OZN.  Premier dr. Golob se je ob robu srečal tudi s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. 

Na delovnem kosilu so voditelji z jordanskim kraljem spregovorili o vedno bolj zaostrenih razmerah na Bližnjem vzhodu s poudarkom na Libanonu, kako okrepiti humanitarne koridorje za pomoč prebivalcem na kriznih žariščih in zagotoviti varnost pripadnikov mirovnih misij in humanitarnih organizacij. V luči prihajajočega Evropskega sveta je premier dr. Golob napovedal, da bo Slovenija predlagala sklep, v katerem bi Evropska unija priznala vlogo Jordanije za pomen stabilnosti v regiji in da more unija narediti vse, da zavaruje varnost Jordanije in njenih meja. Predsednik vlade dr. Golob je že na oktobrskem zasedanju Evropskega sveta 2023 predstavil predlog Slovenije, da Evropska unija prepozna pomembno vlogo Jordanije in Egipta v prizadevanjih za stabilnost in mir na Bližnjem vzhodu. Sklep je bil nato na Evropskem svetu sprejet junija 2024. 

Voditelji so srečanje zaključili z razpravo o prioritetah MED9 v novem ciklu Evropske komisije oziroma o možnostih okrepljenega delovanja skupine MED9 na področjih, kjer imajo države članice sorodna stališča s ciljem povečanja njihovega vpliva znotraj EU. Pogovor o konkurenčnosti in migracijah je tekel v luči priprav na Evropski svet, ki bo potekal prihodnji teden v Bruslju. Razpravljali so o poročilu o konkurenčnosti evropskega gospodarstva, ki ga je na prošnjo predsednice Ursule von der Leyen pripravil nekdanji predsednik ECB Mario Draghi in gre v smeri krepitve konkurenčnosti EU, kar se mora po mnenju držav MED9 odražati tudi v naslednjem proračunu Evropske komisije.