Skoči do osrednje vsebine

Bonitetna agencija Moody's obete za Slovenijo izboljšala v pozitivne

Agencija Moody's je včeraj potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A3, obete pa je iz stabilnih izboljšala v pozitivne. To kaže, da je v naslednjih 18 mesecih možno zvišanje bonitetne ocene. Včeraj je bonitetno oceno Slovenije potrdila tudi agencija Fitch Ratings, in sicer pri A (stabilni obeti).

Agencija Moody's je izboljšanje obetov za prihodnjo oceno Slovenije utemeljila z dvema dejavnikoma. Prvi je vse večja verjetnost trajnega izboljšanja fiskalnega položaja Slovenije, ki izhaja iz procesa proračunske konsolidacije. Drugi pomemben dejavnik pa je, da je Slovenija v postopku priprave celovite pokojninske reforme, ki je osredotočena na dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema, saj vključuje kombinacijo ukrepov, ki bi, če bi bili sprejeti, bistveno ublažili fiskalne stroške staranja prebivalstva in podprli potencial države za gospodarsko rast.

V splošnem pa agencija Moody's v obdobju od leta 2024 do leta 2026 predvideva zmerno gospodarsko rast in zniževanje javnofinančnega primanjkljaja ter javnega dolga v deležu bruto domačega proizvoda (BDP) do leta 2026. Ob tem pričakuje, da bo dostopnost virov financiranja za Slovenijo ostala visoka. Visoke likvidnostne rezerve po mnenju agencije državi omogočajo udoben likvidnosti položaj, medtem ko preudarno upravljanje z dolgom državo ščiti pred tveganjem močnejše rasti obrestnih mer.

Agencija Fitch Ratings potrditev bonitetne ocene Slovenije pri A s stabilnimi obeti med drugim utemeljuje s svojimi projekcijami gospodarske rasti in upadanja javnofinančnega primanjkljaja ter postopnega zniževanja dolga v deležu BDP do leta 2026. Tudi agencija Fitch opaža napredek Slovenije pri strukturnih reformah.