Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon pri slovenski skupnosti v Bruslju

V okviru obiska se je podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu srečal tudi s slovensko skupnostjo v belgijski prestolnici. Že v petek se je minister srečal s predstavniki slovenskih skupnosti v Bruslju in obiskal Slovenski kulturni center z bralnim kotičkom. Danes, v nedeljo, je minister obiskal še Slovenski pastoralni center.
Minister, duhovnik, veleposlanice, otroci in zbor v kapeli Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju.

Slovenski pastoralni center v Bruslju | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 3

V petek popoldne se je minister sestal s predstavniki slovenske skupnosti v Bruslju. Srečanja so se udeležili predstavnice lokalnega odbora Društvo VTIS Ajda Gracia Golob, Anka Supej in Sara Cerar; predsednica Slovenskega društva v Belgiji Slo-Bel Lea Iskra in član Marko Lazić, vodja Slovenskega kulturnega centra Tina Čeh, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine Petra Likar Jan, lektorica slovenščine na Univerzi v Ghentu in v Bruslju Ivana Lasnik Petrič, slovenski župnik dr. Zvone Štrubelj in raziskovalka Ana Planinc. Beseda je tekla o delovanju, aktivnostih in izzivih, s katerimi se soočajo. Pripravljajo številne dogodke, z željo, da povezujejo tamkajšnje Slovence, prizadevajo pa si tudi za promocijo matice v belgijskem okolju. Zaznavajo vedno večji interes za učenje slovenskega jezika, sta poudarili učiteljica in lektorica. V Bruslju je mnogo Slovencev, ki so se v osrčje Evropske unije preselili v zadnjem obdobju, predvsem v času po vstopu Slovenije v to mednarodno povezavo. Med njimi je mnogo mladih in družin, ki iščejo drugačne sodobnejše načine ohranjanja stikov s Slovenijo in slovenskim. Minister se jim je zahvalil za njihovo delo, trud in čas, predstavili pa je tudi aktivnosti urada na področju vračanja rojakov in sodelovanja z matico. Ob tej priložnosti jih je povabil na dogajanje in aktivno promocijo dogodkov v okviru projekta Evropska prestolnica kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici.

Že pred tem je minister obiskal Slovenski kulturni center z bralnim kotičkom. Ogledal si je njihove prostore, vodja centra Tina Čeh pa je ministru predstavila tudi pestro paleto aktivnosti, ki jih pripravljajo - od pravljičnih uric, bralnega kluba za odrasle pa vse do številnih glasbenih in drugih umetniških prireditev.

Nedeljsko dopoldne je minister Arčon preživel v Slovenskem pastoralnem centru. Udeležil se je slovenske maše, ki jo je vodil župnik dr. Zvone Štrubelj, slovenski duhovnik, ki skrbi za duhovno oskrbo Slovencev v Bruslju. Pridružil pa se mu je župnik Gregor Šemrl. Za ohranjanje narodne zavesti ima velike zasluge gotovo Slovenska katoliška misija v Bruslju, z njo dobro sodelujejo tudi društva. Prirejajo redne tedenske maše in vrsta drugih vzporednih dogodkov. V njihovih prostorih se izvaja dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture, prirejajo razstave, organizirajo seminarje. Za mnoge bruseljske Slovence je ta prostor košček domovine v Belgiji.

Sledila je slovesnost ob zaključku razstave Portreti znamenitih Slovencev, slikarja Tomaža Perka, ki je bil na dogodku tudi prisoten. Minister Arčon je zbrane pozdravil in po koncu štiridnevnega obiska pri Slovencih v Luksemburgu in Bruslju poudaril: "Izjemno ponosen, zadovoljen in hvaležen sem za poslanstvo, ki ga opravljam".

Nedeljski dogodek in tokratni obisk ministra Arčona se je zaključil s sproščenim druženjem s Slovenci, ki živijo in delajo v Bruslju.