Skoči do osrednje vsebine

266. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Na današnji dopisni seji je vlada soglašala s predlogom amandmajev k predlogu Zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, saj se z njimi odpravlja nekatere nedoslednosti besedila členov predloga Zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju.

Vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja so 25. septembra 2024 podpisali izjavo o stopnji usklajenosti besedila predloga Zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju ter tudi Postopkovnik o aktivnostih za zaključek pogajanj o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Iz slednjega izhaja, da bodo do novembra zaključene vse aktivnosti, ki so potrebne za uveljavitev prenovljenega plačnega sistema s 1. januarjem 2025 in odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah. To pomeni sklenitev Kolektivne pogodbe za javni sektor, sklenitev kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev, uveljavitev podzakonskih predpisov.

V Postopkovniku sta si vladna in sindikalna stran pridržali tudi možnost, da se spremembe posameznih členov zakona lahko uskladijo v okviru zakonodajnega postopka, če je o spremembah doseženo soglasje med vladno in sindikalno stranjo ter če se nanašajo na:

  • mnenja Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora,
  • prehodne določbe zakona,
  • neusklajen člen, izrecno naveden v Izjavi o stopnji usklajenosti,
  • prilogo 3 zakona,
  • poimenovanje plačnih podskupin, ki se nanašajo na specifične in splošne J.

Na zgoraj navedeni podlagi so po potrditvi besedila predloga zakona na 122. redni seji vlade in vložitvi v Državni zbor potekali dodatni sestanki Delovne skupine za pripravo novega Zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, z namenom doseženega soglasja glede uskladitve sprememb členov zakona, ki temeljijo na navedeni točki Postopkovnika.

Predmet dodatnih usklajevanj so bile tudi pripombe k predlogu novega plačnega zakona, izhajajoče iz Mnenja Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora. Slednje so bile v največji možni meri tudi upoštevane pri pripravi besedila amandmajev k Predlogu Zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju.

Vir: Ministrstvo za javno upravo