Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Šefic na pogovoru z občani Ljubnega ob Savinji

Državni sekretar in vodja Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic se je danes srečal z županom Občine Ljubno ob Savinji ter prebivalci zaselkov Rastke, Planina in Ter.
Srečanje vodje Službe vlade za obnovo po poplavah z z občani Ljubnega ob Savinji

Srečanje vodje Službe vlade za obnovo po poplavah z z občani Ljubnega ob Savinji | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 3

Državni sekretar Šefic se je odzval vabilu občank in občanov, ki so opozorili na po njihovem mnenju prepočasno sanacijo občinske infrastrukture po naravni nesreči, ki je Slovenijo prizadela 4. avgusta lani. Občani so, zaradi prihajajoče zime, izrazili zaskrbljenost zaradi zamude pri načrtovani časovnici sanacije vodotokov in normalizacije prevoznosti cest. Župan občine Ljubno ob Savinji gospod Naraločnik je državnega sekretarja Šefica seznanil z načrti občine za reševanje problematike, ki so jo v pismu izpostavili občani. Sledil je terenski ogled najbolj kritičnih lokacij, na katerem so bili prisotni tudi predstavniki Državne tehnične pisarne.

V nadaljevanju obiska se je Državni sekretar Šefic z ekipo, srečal z občani Ljubnega. Uvodoma je projektant Uroš Vogrinec predstavil potek projekta in okvirno časovnico ter pojasnil, da projekt zajema sanacijo pet kilometrov dolgega odseka cestišča, vodno infrastrukturo in mostove. Državni sekretar Šefic je ob tem izpostavil, da je projekt potrebno izpeljati kvalitetno in trajnostno, predvsem pa v najkrajšem možnem času. Zagotovil je, da bodo projektna soglasja, po zaključku projektne dokumentacije, čimprej pridobljena, v vmesnem času pa bo Državna tehnična pisarna, zaradi večje časovne učinkovitosti, opravila recenzijo projekta. Poudaril je, da gre za zahtevne posege v samo cestišče, projekt pa zajema tudi vse ostale pomembe ukrepe, ki jih je ob tem potrebno izvesti in ki bodo zagotovili večjo odpornost v prihodnosti. "Sanacijska dela na odseku bi se lahko pričela v predvidoma štirih mesecih," je dodal.

Občani so izpostavili tudi željo po začasni ureditvi cestnega odseka, predvsem v luči prihajajoče zime in s tem zagotavljanja prometne varnosti. Po omenjenem odseku namreč dnevno potujejo prebivalci zaselkov, kot tudi šolski avtobus. Državni sekretar Šefic je pojasnil, da je financiranje projekta zagotovljeno s sredstvi iz Programa za odpravo posledic neposredne škode na stvareh po poplavah avgusta 2023, začasne rešitve pa pri tem niso predvidene. Dodal je, da bo Služba za obnovo po poplavah in plazovih glede morebitnih začasnih rešitev za zagotavljanje večje prometne varnosti preverila možnosti financiranja v sodelovanju z Ministrstvom za naravne vire in prostor ter Državno tehnično pisarno.

Vsi sodelujoči so ocenili, da je bilo srečanje produktivno. Služba Vlade RS za obnovo po poplavah in plazovih pa bo v zvezi z uresničevanjem sprejetih dogovorov, reševanjem vseh vprašanj ter izvrševanjem sanacijskih ukrepov še naprej v stalnem stiku z županom in občino.