Skoči do osrednje vsebine

Gospodarska diplomacija na dogodku Francosko-slovenskega poslovnega kluba in Gospodarske zbornice

Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Slobodan Šešum je kot glavni govorec na okrogli mizi Gospodarska diplomacija – trenutno stanje in prihodnji razvoj v regiji EU udeležencem dogodka predstavil trenutne izzive in poglede na vlogo gospodarske diplomacije v prihodnosti, ter izzive s katerimi se sooča EU, predvsem v smislu konkurenčnosti v primerjavi z ZDA in Kitajsko.
okrogla miza, govorci sedijo, pogovori

Diplomacija na dogodku Francosko-slovenskega poslovnega kluba in Gospodarske zbornice Slovenije | Avtor: MZEZ

1 / 2

Šešum je poudaril, da se spremembe v današnjem času na globalni ravni dogajajo veliko hitreje in je zato potreben hitrejši odziv EU, da bo lahko ohranila oziroma okrepila svojo konkurenčnost. Na ravni EU bi bilo potrebno vzpostaviti enotno stališče glede vloge in nalog gospodarske diplomacije ter krepiti znanstveno diplomacijo, ki povezuje znanstvenike, raziskovalne inštitute, diplomacijo, državo in podjetja – primeri SRIP-ov.

Uvodni govorki sta bili Marjana Majerič, izvršna direktorica GZS za strateški razvoj in internacionalizacijo in Tatjana Šikovec, predsednica Francosko-slovenskega poslovnega kluba.

Na okrogli mizi so sodelovali tudi veleposlanica Francije v Sloveniji Florence Lévy, veleposlanik Italije v Sloveniji Giuseppe Cavagna, veleposlanik Hrvaške Sloveniji Boris Grigić, Anton Papež, menedžer in soustanovitelj družbe Interenergo, Janez Škrabec, direktor podjetja Riko d.o.o. in Radovan Bolko, član nadzornega sveta Kolektor d.d. Udeleženci so se strinjali, da so na ravni EU potrebne spremembe za povečanje produktivnosti in konkurenčnosti. Izpostavili so potrebo po iskanju inovativnih pristopov za spodbujanje trajnostne rasti v regiji ter pomembnost združene, strateško naravnane in hitro odzivne EU, saj bomo le tako lahko uspešno delovali v smeri krepitve EU gospodarstva.