Skoči do osrednje vsebine

Jesenske aktivnosti v zaporu na Dobu in odlična uvrstitev na svetovnem šahovskem prvenstvu

V Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Dob pri Mirni smo za skupino obsojencev organizirali jesenski pohod na Debenec. V sodelovanju s Šahovsko zvezo Slovenije smo se ponovno udeležili tudi mednarodnega tekmovanja v šahu, na katerem so se obsojenci na Dobu uvrstili med najboljših osem ekip v svetovnem merilu.

Z izvedbo pohoda v bližnjo okolico se je pot pred zaporom na Dobu pričela že zjutraj. Pohodniki so se podali po kolovozni poti med travniki in njivami skozi Volčje njive, naselja Zapuže, Stan, po gozdni poti, mimo dolenjskih vinogradov in zidanic do Koče na Debencu. Med potjo so se nekajkrat ustavili na razglednih točkah in občudovali hribe in Dolenjsko podolje. Na cilj so prispeli po uri in pol hoje ter se pri koči Plaz na vrhu Debenca okrepčali z malico. Po počitku so se po gozdni poti sredi dneva polni prijetnih vtisov vrnili v zavod. Pohoda se je udeležilo 12 obsojencev in strokovni delavci.

Pod vodstvom predstavnikov Šahovske Zveze Slovenije in strokovnih delavcev ZPKZ Dob pri Mirni je v mesecu oktobru potekalo tudi Mednarodno šahovsko prvenstvo v okviru pobude »Chess for Freedom« (angleško Šah za svobodo), ki jo je organizirala Svetovna šahovska zveza (angleško International Chess Federation-FIDE) in je namenjena promociji šaha v zaporih po vsem svetu. Cilj projekta je spodbujanje rehabilitacije zapornikov skozi šah, ki krepi kognitivne sposobnosti, izboljšuje koncentracijo in spodbuja pozitivne socialne veščine.

Obsojenci ZPKZ Dob pri Mirni so znova dosegli izjemen uspeh. V kvalifikacijskem delu tekmovanja so v svoji skupini premagali konkurenco in se uvrstili na 1. mesto. Oddali so le dva remija in s prepričljivo predstavo osvojili 15 točk. S tem so si zagotovili zasluženo mesto v polfinalu, kjer so v eni izmed dveh polfinalnih skupin zasedli 4. mesto ter se od skupno 79 nastopajočih uvrstili med najboljših osem ekip na svetovnem šahovskem prvenstvu.