Skoči do osrednje vsebine

Mali simpozij za osnovnošolce, posvečen generalu Maistru

V Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor je v četrtek, 10. oktobra 2024, potekal Mali simpozij, pedagoški program, namenjen osnovnošolcem druge in tretje triade. S tem dogodkom muzej spodbuja učence k prvemu koraku v svet raziskovanja.

Ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti Rudolfa Maistra je tema letošnjega simpozija "Rudolf Maister: general, pesnik, slikar".

Na razpis se je odzvalo 29 učencev iz osmih osnovnih šol iz Maribora in okolice, ki so pripravili 12 referatov. Učenci so raziskovali različne vidike Maistra, pisali so o njem kot domoljubu, borcu, vojaku in generalu, ter razmišljali o svojem odnosu do te velike osebnosti. Prav tako so opisali pomembno poglavje v naši zgodovini, v katerem je Maister odigral odločilno vlogo, ter raziskali njegovo manj znano umetniško plat kot pesnika in slikarja.

Vsi prispeli referati bodo tudi objavljeni v 11. številki zbornika Male objave, ki izhaja bienalno v elektronski obliki. Zbornik bo dostopen na spletni strani Pokrajinskega muzeja Maribor, na zgoščenki pa tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici ter Univerzitetni knjižnici Maribor.