Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić na ministrski konferenci mednarodne organizacije za trto in vino

Ministrica Mateja Čalušić se je udeležila ministrske konference, ki jo je ob 100. obletnici ustanovitve Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV) organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, prehransko suverenost in gozdarstvo Republike Francije. Ministri so na konferenci razpravljali o vinarstvu in vinogradništvu ter gospodarskih, družbenih in podnebnih izzivih sektorja.
Ministrici stojita in se rokujeta.

Ministrica Mateja Čalušić in francoska ministrica za kmetijstvo, prehransko suverenost in gozdarstvo Annie Genevard | Avtor: Mednarodna organizacija za trto in vino

1 / 3

Ministrica Mateja Čalušić je na včerajšnji ministrski konferenci z naslovom »Kongres ob stoletnici: trta in vino, inovativna dediščina pred izzivi stoletja« poudarila, da je organizacija takšnih konferenc bistvena za ohranjanje identitete in tradicije številnih regij. Dodala je, da je sektor v Sloveniji pred številnimi izzivi: »Vinarstvo in vinogradništvo se soočata s številnimi izzivi, vključno z vse večjimi posledicami podnebnih sprememb, spreminjanjem navad potrošnikov ter pojavom škodljivcev in bolezni. Pot, ki je pred nami, ne bo lahka, zato bo treba sektorju zagotoviti podporo. Pogosti stiki z našimi pridelovalci so pokazali, da je treba vzpostaviti hitre in učinkovite mehanizme, da bomo pripravljeni na takojšnje ukrepanje.« V nadaljevanju je dodala, da Slovenija vidi velik potencial v sodelovanju z OIV, predvsem pri razvijanju inovativnih rešitev in napredku sektorja. 

Ministri držav članic OIV so sprejeli deklaracijo, s katero so potrdili pomembno vlogo organizacije. Sodelovanje držav v OIV omogoča hitrejše in učinkovitejše odzivanje na izzive, s katerimi se spopadata vinogradništvo in vinarstvo. V deklaraciji so poudarili tudi, da je treba okrepiti odpornost sektorja, spodbujati znanje in inovacije ter krepiti promocijo. Na predvečer ministrske konference so slavnostno odprli nove prostore Mednarodne organizacije za trto in vino v Dijonu.

Slovenija bo danes popoldan ob robu 45. mednarodnega kongresa trte in vina organizirala poseben dogodek pod naslovom »Odkrijte vinsko dediščino Slovenije z najstarejšo trto na svetu in avtohtonimi sortami«. Na mojstrskem tečaju bodo predstavljena številna slovenska vina vrhunske kakovosti, pri čemer bo poudarek na avtohtonih in lokalnih sortah, ki so se med drugim izkazale za zelo odporne na vplive podnebnih sprememb.