Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na zasedanju zunanjih ministrov EU o nadaljnjih korakih na kriznih žariščih

Ministrica Tanja Fajon se je udeležila zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. Osrednji temi razprave sta bili ruska agresija na Ukrajino in Bližnji vzhod. Ob robu so se ministri neformalno srečali z britanskim zunanjim ministrom Davidom Lammyjem. Obravnavali so tudi druga aktualna zunanjepolitična vprašanja - Moldavijo, Gruzijo, Sudan, Somalijo, Venezuelo, ter odnose med Armenijo in Azerbajdžanom.

Ob razpravi o Ukrajini je ministre preko videokonference nagovoril ukrajinski zunanji minister Andrij Sibiha, ki je poročal o trenutnih razmerah na terenu in ukrajinskih potrebah. Razprava ministrov je vključevala vse vidike podpore Ukrajini, od vojaške pomoči, energetske in jedrske varnosti do podpore prizadevanjem za dosego pravičnega in trajnega miru.

Ministri so se strinjali, da pogovorov o miru ne more biti brez Ukrajine, saj je ta del evropske arhitekture. Ministrica Tanja Fajon je v svojem nagovoru povedala, da Ukrajina ostaja prioriteta EU. »Skrbijo nas lahko nenehni napadi Rusije na civilne objekte in energetsko infrastrukturo Ukrajine. Poletni meseci so bili za civiliste najbolj smrtonosni do sedaj. Zima bo humanitarno krizo še povečala. Stanje je posebej težko za otroke,« je dejala ministrica.

»Slovenija podpira prizadevanja za pravičen in trajen mir v skladu z Ustanovno listino Organizacije združenih narodov (OZN) in mednarodnim pravom. Jasno pa mora biti, kdo je agresor in kdo žrtev. Globalne partnerje spodbujamo k nadaljnjim pogovorom in k sodelovanju pri posameznih točkah ukrajinske mirovne formule, kot so prehranska varnost, jedrska varnost in človekoljubna pomoč,« je dodala.

Ministri so se dotaknili tudi sprejema novega sankcijskega režima zoper ruske destabilizacijske aktivnosti oziroma hibridne grožnje. »Sprejem režima pozdravljam in se zahvaljujem posebnemu odposlancu O'Sullivanu za osebni angažma v prizadevanjih za preprečevanje zaobhajanja sankcij. To je resen problem in tu mora Evropska unija narediti veliko več, saj izgublja verodostojnost,« je bila kritična ministrica Fajon.
 
Glede odnosov na Bližnjem vzhodu je ministrica Fajon že v izjavi pred zasedanjem ostro obsodila nedavni napad izraelske vojske na jugu Libanona na mirovno misijo Začasnih sil Združenih narodov v Libanonu (angleško United Nations Interim Force In Lebanon - UNIFIL). »Gre za incident, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom. Slovenija podpira delovanje UNIFIL in poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti,« je dejala. Na zasedanju je poudarila predvsem prepričanje, da Bližnji vzhod ne potrebuje več orožja, ampak več diplomatskih aktivnosti, takojšnje premirje in spoštovanje mednarodnega prava: »Ne smemo pozabiti na Gazo. Potrebujemo konkretne korake v smeri rešitve dveh držav. Stanje v Gazi je nepredstavljivo. Včeraj je Slovenija sprejela 10 otrok v Slovenijo na rehabilitacijo. To sicer ni velika številka, a lepo je bilo videti izraze na njihovih obrazih in želim si, da bi vsaj malo pozabili na grozote.« Izrazila je zaskrbljenost nad izraelskimi poskusi omejevanja delovanja Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (angleško The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East - UNRWA) na Zahodnem bregu in v Gazi. »To bi še poslabšalo že tako težke varnostne in humanitarne razmere. Obžalujem dejstvo, da se na ravni EU nismo mogli poenotiti glede skupne izjave,« je dejala ministrica.

Ponovno je poudarila, da je edina pot do miru rešitev dveh držav. »Apeliram na Evropsko komisijo, da sprosti tretjo tranšo pomoči palestinski oblasti. Pozivam države, da se pridružijo globalnemu zavezništvu za izvedbo rešitve dveh držav. Pripravljeni bi bili gostiti srečanje zavezništva tudi v Sloveniji,« je povedala ministrica Tanja Fajon.

Izrael je pozvala tudi k upoštevanju mnenja Meddržavnega sodišča in resolucije Generalne skupščine OZN 18. septembra 2024. »Nadaljnje širjenje nezakonitih naselbin je nedopustno. Potrebujemo več političnega poguma za krepitev sankcij proti članom izraelske vlade, ki kršijo mednarodno pravo, proti nezakonitim naseljencem, in glede dobave orožja ter trgovanja z izdelki iz okupiranih palestinskih ozemelj,« je poudarila Tanja Fajon.