Skoči do osrednje vsebine

Posvet Mobilnost in spletna dostopnost za invalide in starejše

Minister dr. Aleksander Jevšek se je v državnem svetu udeležil posveta Mobilnost in spletna dostopnost za invalide. V uvodnem nagovoru je poudaril, da se v okviru Programa evropske kohezijske politike 2021-2027 skrb za invalide in starejše na področju dolgotrajne oskrbe, zdravja in socialne vključenosti ter trga dela v luči znanja in spretnosti, prepleta na vseh nivojih.

»Že v perspektivi 2014-2020 so bili izvedeni številni projekti. Program Evropske kohezijske politike 2021–2027 pa prinaša nove priložnosti za nadaljnje izboljšave na področju mobilnosti in spletne dostopnosti za invalide ter starejše,« je o pomenu kohezijske politike spregovoril minister.

Evropska kohezijska politika 2021-2027 bo med drugim podprla ukrepe izvajanja aktivne politike zaposlovanja za učinkovito in hitro spodbujanje dostopa do zaposlitve za starejše in invalide. Podprla bo tudi podjetja za podaljševanje delovne aktivnosti z upravljanjem in prilagajanjem delovnih mest. Vključene bodo tudi investicije v obstoječe in nove objekte s področja izobraževanja in usposabljanja, ki bodo omogočile posodobitve zastarelih stavb. Ukrepe za podporo prehoda iz institucionalne oskrbe v oskrbo na domu z zagotavljanjem socialnovarstvenih storitev in storitev v skupnosti. Vzpostavljena bodo podporna okolja za izboljšanje socialne vključenosti invalidov, ki jim bodo omogočala samostojnejše bivanje s podporo. Vključeni bodo ukrepi za zgodnje prepoznavanje demence.

V okviru aktualne perspektive je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj že izdalo odločitve o podpori za projekte, ki se nanašajo na nekatere od vsebin s področja starejših in invalidov. Sofinanciranje EU pri teh projektih znaša 160 milijonov evrov.

V pripravi so že novi projekti, ki se bodo osredotočili na starostno krhkost, krepitev kompetenc za obvladovanje demence in vzpostavitev stanovanjskih skupin ter multidisciplinarnih timov za deinstitucionalizacijo. Izvedle se bodo investicije v skupnostne centre za oskrbo oseb z demenco ter javne zdravstvene zavode. S temi ukrepi se bo bistveno izboljšala kakovost oskrbe in bo omogočeno, da bodo starejši in invalidi čim dlje ostali vključeni v svoje okolje.

Posvet so v Državnem svetu pripravili Komisija Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, Geodetski inštitut Slovenije ter Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije.