Skoči do osrednje vsebine

Predsednica Republike Slovenije se je udeležila Vrha Berlinskega procesa

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je na povabilo nemškega kancerja Olafa Scholza udeležila Vrha Berlinskega procesa. V izjavi po koncu zasedanja je poudarila, da je pri zasledovanju skupnega cilja - popolne evropske integracije - ključno aktivno sodelovanje tako držav članic kot držav kandidatk.

Letošnje srečanje najvišjih predstavnikov držav Berlinskega procesa je že deseto po vrsti in je tokrat potekalo v Berlinu. Udeležili so se ga predstavniki držav, ki sodelujejo v procesu, poleg Slovenije so to Albanija, BiH, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija, Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Velika Britanija, Poljska, Grčija in Bolgarija ter Madžarska kot predsedujoča Svetu EU. V pogovorih je sodelovala tudi Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije.

Voditelji držav so se v prvem delu srečanja osredotočili na regionalno sodelovanje in skupni regionalni trg, v drugem delu pa na zeleni prehod in energetsko povezljivost. Pred skupnim kosilom so se srečali tudi s predstavniki mladinskega foruma in foruma civilne družbe, predstavniki držav Zahodnega Balkana pa so podpisali nov Akcijski načrta za skupni regionalni trg za obdobje 2025-2028.

Predsednica Pirc Musar je poudarila, da je s podpisom dokumenta zadovoljna, saj predstavlja konkreten korak naprej. Pohvalila je tudi trud, ki ga Nemčija vlaga v deblokado Srednjeevropskega sporazuma o prosti trgovini. Dodala je še, da je prepričana: »da bomo tudi v Sloveniji našli načine, kako širitvene procese pospešiti. Slovenija ima bogate izkušnje na področju evropske integracije, hkrati pa dobro poznamo regijo Zahodnega Balkana. Upam, da bomo te prednosti znali izkoristi v naši zunanji politiki. Še naprej moramo spodbujali strateški dialog, želim pa si rezultate, ki bodo prebivalcem držav kandidatk poslali sporočilo, da jih EU želi v svoji sredini.«