Skoči do osrednje vsebine

Statistični dan 2024: Zaposleni – več kot le številka

Na letošnjem Statističnem dnevu z aktualnim naslovom Zaposleni – več kot le številka, ki je bil 11. oktobra v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju, smo razpravljali o vplivu družbenih sprememb na trg dela ter o kompleksnih izzivih, ki potrebujejo nove rešitve.

Dogodek, ki ga je povezoval in moderiral Toni Cahunek, sta odprli mag. Apolonija Oblak Flander, generalna direktorica Statističnega urada in dr. Vanja Erčulj, predsednica Statističnega društva Slovenije. Občinstvo je z uvodnim govorom pozdravil tudi Klemen Boštjančič, podpredsednik vlade in minister za finance, ki trenutno opravlja tudi funkcijo ministra za digitalno preobrazbo, ki je izpostavil pomembno vlogo Statističnega urada in statističnih podatkov. Po video povezavi je zbrane nagovorila še dr. Mariana Kotzeva, generalna direktorica Eurostata.

Uvodno predstavitev je pripravila Irena Svetin iz Statističnega urada, ki je predstavila pregled zadnjih osmih desetletij skozi statistične podatke. Sledil je sklop predstavitev, namenjen informiranemu sprejemanju odločitev. Hana Vratanar iz Statističnega urada se je osredotočila na aktualne razmere na trgu dela, dr. Darija Aleksić iz Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani pa je govorila o konkurenčni in zdravi organizaciji prihodnosti.

Dr. Vesna Miloševič Zupančič iz e-Študentskega servisa, mag. Mateja Tišler iz Ljubljanskih mlekarn, Igor Feketija iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Robert Kaše iz Ekonomske fakulteta Univerze v Ljubljani in mag. Apolonija Oblak Flander iz Statističnega urada so na okrogli mizi razpravljali o priložnostih in tudi izzivih na področju trgu dela, s katerimi se soočajo delodajalci. Udeleženci so se strinjali, da je za organizacije pomembno lovljenje ravnotežja med zdravim delovnim okoljem in ustvarjanjem dodane vrednosti.

Dogodek se je sklenil s podelitvijo priznanj Statističnega društva Slovenije. Blejčevo priznanje za vrhunske dosežke pri razvoju statistike v Sloveniji 2024 je prejela prof. dr. Maja Pohar Perme, sledilnik, priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih 2024, pa je prejel Marko Milenković, novinar RTV Slovenija.