Skoči do osrednje vsebine

Vrh voditeljev procesa Brdo-Brioni poudaril nujnost širitve EU in regionalne stabilnosti

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović sta skupaj z letošnjim gostiteljem, predsednikom Republike Črne gore Jakovom Milatovićem, gostila 13. srečanje voditeljev procesa Brdo - Brioni. Srečanje je bilo osredotočeno na vprašanja širitve Evropske unije, krepitev regionalne stabilnosti ter povezljivosti.

Predsednica Pirc Musar je v svojem uvodnem nagovoru poudarila pomen širitvenega procesa za regijo in za celotno Evropo: »Postopno širjenje Evropske unije ni le tema naših srečanj, temveč je tema desetletja. Napredek proti članstvu v EU se upočasnjuje, medtem ko se izzivi, s katerimi se sooča nepopolna Evropska unija, povečujejo. To je zaskrbljujoče. Evropska integracija je pot do vizije združene Evrope, ki je združena v svoji raznolikosti.«

Poleg širitve EU so voditelji procesa Brdo-Brioni obravnavali tudi vprašanja bega možganov, predvsem med mladimi, ki zapuščajo regijo. Predsednica je opozorila na dolgoročne posledice tega trenda: »Vprašanje mladih, ki zapuščajo regijo, ni nekaj, kar lahko zanemarimo. Neuspeh pri reševanju tega problema bo vplival na pripravljenost regije na prihodnost – v vseh vidikih življenja,« je dejala.

Zadnji pomemben poudarek srečanja je bil namenjen boju proti podnebnim spremembam. Zbrani predsedniki držav so razpravljali o potrebi po tesnejšem sodelovanju in krepitvi ukrepov v okviru zelene agende za Zahodni Balkan. Predsednica Pirc Musar je ob tem izpostavila: »Podnebne spremembe in varstvo okolja nista le postavki na dnevnem redu. Gre za vprašanje našega preživetja. Skupaj moramo okrepiti prizadevanja za oblikovanje močnih politik za omilitev in boj proti podnebnim spremembam.«

Voditelji, sodelujoči na vrhu, so tudi letos sprejeli skupen dokument, v katerem so ponovno poudarili pomen dobrososedskih odnosov in regionalnega sodelovanja kot ključnih pogojev za stabilnost in napredek regije. V dokumentu so se zavezali k nadaljnjim reformam, krepitvi strateškega dialoga z Evropsko unijo ter izvajanju zelene agende za Zahodni Balkan.

Srečanje je ponovno potrdilo, da je proces Brdo-Brioni ključna platforma za dialog in razumevanje v jugovzhodni Evropi ter za pospeševanje regionalnega razvoja in evropskih integracij. Predsednica Pirc Musar se je v sklopu udeležbe na vrhu procesa Brdo-Brioni na dvostranskih srečanjih sestala tudi s predsednico Severne Makedonije Gordano Siljanovsko-Davkovo in albanskim predsednikom Bajramom Begajem.