Skoči do osrednje vsebine

267. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji v veljavni Načrt razvojnih programov 2024–2027 uvrstila nov projekt 1714-24-0005 Helikopterja za izvajanje nujne medicinske pomoči.

Vlada Republike Slovenije je sprejela odločitev, da se helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) ter medbolnišnični helikopterski prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 965/2012 dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost z zrakoplovi Policije. Izjema je gorsko reševanje, ki ga še naprej skupno izvajata Policija in Slovenska vojska. Za izvajanje nalog helikopterske nujne medicinske pomoči ter medbolnišnične helikopterske prevoze in helikopterske prevoze otrok v inkubatorjih bo Ministrstvo za notranje zadeve izvedlo aktivnosti za nakup dveh namenskih helikopterjev.

Cilj investicije je nakup dveh novih namenskih helikopterjev za izvajanje HNMP. Za izvedbo naloge so se Ministrstvu za notranje zadeve, Policiji, zagotovile pravice porabe iz splošne proračunske rezervacije za investicije in materialne stroške, in sicer v višini 7.960.000,00 evrov za leto 2024.

Pravice porabe so načrtovane tudi s predlogom proračuna za leti 2025 in 2026, in sicer tako za nakup helikopterjev, kakor tudi ostalih stroškov policije, vezanih na izvajanje HNMP.

Prenosna medicinska oprema in pripomočki za delo medicinskih ekip HNMP se bodo nabavili v ločenem postopku. Za zagotovitev sredstev je zadolženo Ministrstvo za zdravje.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve