Skoči do osrednje vsebine

Danes obeležujemo mednarodni dan žensk na podeželju

Organizacija združenih narodov (OZN) je leta 2008 razglasila 15. oktober kot mednarodni dan žensk na podeželju. S tem dnem se priznava ključno vlogo in prispevek kmetic in podeželskih žensk pri krepitvi razvoja kmetijstva in podeželja, izboljšanju zanesljive preskrbe s hrano in izkoreninjenju revščine.
Pogled na kmetico v žitnem polju. V rokah ima zrna pšenice.

Kmetica | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Zamisel o mednarodnem dnevu žensk na podeželju je nastala na 4. svetovni konferenci o ženskah na Kitajskem leta 1995. Predlagani datum je bil 15. oktober, ki je dan pred svetovnim dnevom hrane. V Sloveniji osrednje obeleževanje tega dne od leta 2003 pripravlja Zveza kmetic Slovenije, in sicer z razglasitvijo kmetice leta. Letos bodo dogodek pripravili 26. oktobra v Zagorju ob Savi.

Po podatkih OZN kar ena izmed treh zaposlenih žensk v svetu opravlja dela v kmetijskem sektorju. Ob vsem tem kmetice uživajo manj pravic od moških in se spopadajo s spolno diskriminacijo, kar je po oceni OZN največja ovira pri prizadevanjih za njihovo opolnomočenje in posledično povečanje njihove vloge v globalnem boju zoper podnebne spremembe. OZN spodbuja, da se kmeticam pomaga z različnimi ukrepi, da se okrepijo in bodo še bolj pripravljene na krize, ki prihajajo.

Tudi v Sloveniji igrajo ženske na kmetijah ključno vlogo. Pri nas namreč delež žensk, ki so kot nosilke in družinski član udeležene pri delu na kmetijskih gospodarstvih znaša 46 odstotkov, kar je višje od povprečja EU, kjer ta delež znaša 42 odstotkov. V Sloveniji je že 29 odstotkov žensk nosilk kmetijskega gospodarstva, s čimer se povečuje njihova vodstvena vloga, kar je ne nazadnje tudi sporočilo letošnjega obeleževanja svetovnega dneva kmetic. Kljub temu, da podeželske ženske zagotavljajo prehransko varnost za svoje skupnosti, gradijo odpornost na podnebne spremembe in krepijo gospodarstva jim neenakost med spoloma, kot so diskriminatorni zakoni in družbene norme skupaj s hitro spreminjajočo se gospodarsko, tehnološko in okoljsko pokrajino, omejuje njihov polni potencial ter jih pušča daleč za moškimi in njihovimi urbanimi kolegi.

Ministrstvo z različnimi politikami ustvarja pogoje za zagotavljanje enakih socialnih in finančnih izhodišč tako za ženske in moške, saj želimo, da se demografski trendi ustalijo in se posledično okrepi vloga žensk na podeželju. Tako je v okviru strateškega načrta skupne kmetijske politike dodatna podpora ženskam na podeželju omogočena tudi v nekaterih intervencijah v obliki meril za izbor vlog

Pomen vključevanja podeželskih žensk je v Strateškem načrtu SKP 2023-27 obravnavan tudi v okviru intervencije LEADER, kjer smo ženske in mlade na podeželju spodbujali k vključevanju v pripravo novih strategij lokalnega razvoja. Po odobritvah strategij bodo ženske na podeželju imele možnost dobiti sredstva za izvajanje projektov v okviru svojih lokalnih akcijskih skupin. Posredno se ženske na podeželju spodbuja tudi preko spodbujanja zaposlovanja in ohranjanje delovnih mest na podeželju, preko podpor v okviru intervencije LEADER, s podporo za ustanavljanje kmetijskih gospodarstev mladih kmetov, podporo naložbam v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti.

Zveza kmetic Slovenije vsako leto organizira prireditev Kmetica leta. Prireditev je včeraj potekala v Zagorju ob Savi. Prejemnica letošnje nagrade je Marjana Kogelnik, ki je nasledila lanskoletno zmagovalko Marijo Rožman.

Več o Svetu za ženske na podeželju

Ministrstvo se zaveda specifičnega socialnega položaja predvsem kmečkih žensk, zato je bil marca 2019 ustanovljen Svet za ženske na podeželju kot posvetovalno telo aktualnega ministra / ministrice. Svet v okviru svojih nalog spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za izboljšanje njihovega položaja, daje strokovna mnenja k ukrepom kmetijske in drugih politik, ki vplivajo na položaj žensk na podeželju, prispeva k ozaveščanju o posebnem položaju žensk na podeželju in informiranju širši javnosti ter spodbuja organizirano delovanje in medgeneracijsko sodelovanje žensk na podeželju.