Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Luksemburgu pozdravil začetek pogajanj z Albanijo

Državni sekretar Marko Štucin se je ob robu Sveta za splošne zadeve v Luksemburgu udeležil druge medvladne konference EU z Albanijo.

Albansko delegacijo je vodil predsednik vlade Edi Rama. Medvladno konferenco so sklicali za odprtje prvega pogajalskega sklopa z Albanijo. Članice EU so ugotovile, da je Albanija naredila zadosten napredek na področju delovanja demokratičnih institucij, reforme javne uprave,  pravosodja in temeljnih pravic, pravosodja, svobode in varnosti, ekonomskih kriterijev, javnih naročil, statistike ter finančnega nadzora ter da je izpolnila pogoje za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU.

Državni sekretar Štucin je toplo pozdravil začetek pogajanj z Albanijo, še posebej, ker je zadnja medvladna konferenca, na kateri so se odpirala pogajalska poglavja s kakšno državo kandidatko, potekala pred tremi leti, med slovenskim predsedovanjem Svetu EU leta 2021. Poudaril je, da je današnja medvladna konferenca pomembna tudi za ostale kandidatke, ker dokazuje, da se širitveni proces nadaljuje. Slovenija ostaja trdna zagovornica nadaljnje širitve EU.