Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon ob začetku Slovenskih razvojnih dni: Še več potrebne pomoči ljudem v svetu

Z Nacionalnim posvetom o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči: 20 let gradimo partnerstva v organizaciji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so se v Državnem zboru začeli 12. slovenski razvojni dnevi, ki so letos posvečeni prehranski varnosti in boju proti lakoti. Med 15. in 22. oktobrom se bo po Sloveniji zvrstila vrsta dogodkov.

Posvet sta odprli ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič.

"Čeprav je Slovenija v svetovnem merilu majhen donator, je njen prispevek neprecenljiv. Veliko od  aktualnih humanitarnih kriz nosi tudi slovenski prstni odtis solidarnosti," je poudarila ministrica Fajon.

Ministrica je opozorila na povečane razvojne in humanitarne potrebe po svetu, poudarila nujnost nadaljnjih slovenskih razvojnih in humanitarnih prizadevanj ter predstavila ključne izzive in predloge za krepitev sistema. Na pristojnem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve si prizadevamo za vzdržno rast sredstev za uradno razvojno pomoč, da bi se približali danim zavezam, pri tem PA moramo pokazati več ambicioznosti in politične volje. "Učinkovito in načrtno razvojno sodelovanje s partnerskimi državami je naša dolžnost in odgovornost. V Sloveniji imamo dobro znanje na tem področju, dobre domače izvajalce, ki so naši dragoceni partnerji," je povedala. 

Na Nacionalnem posvetu o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči – prvem, odkar je Slovenija pred 20. leti postala donatorica – so predstavniki ministrstev, izvajalcev in strokovne javnosti pregledali dosedanje dosežke in razpravljali o usmeritvah razvojnega sodelovanja v prihodnje.

Visoki gostje so razpravljali o vlogi Slovenije kot razvojne akterke in krepitvi sistema slovenskega mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči v času rekordnih razvojnih in humanitarnih potreb. Posebna pozornost je bila posvečena razpravi o priporočilih medsebojnega pregleda mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Slovenije s strani Odbora za razvojno pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD DAC). Priporočila in dosedanje izkušnje bodo oblikovali delovanje Slovenije v prihodnje.

Slovenski razvojni dnevi se bodo zaključili z mednarodno konferenco in drugim slovenskim humanitarnim forumom 22. oktobra, ki bosta gostila številne visoke goste, med drugim generalnega komisarja Agencije združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskim beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) Philippeja Lazzarinija, namestnika izvršne direktorice Svetovnega programa za hrano ter glavnega operativnega direktorja Svetovnega programa za hrano (WFP), Carla Skaua, predsedujočega Odboru za razvojno sodelovanje Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD DAC), Carstna Staura, in izvršno direktorico Ekonomske komisije Organizacije združenih narodov za Evropo (UNECE), Tatiano Molcean.