Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Tanja Fajon: Upam, da bomo še letos videli pozitiven korak na poti Srbije v EU

Podpredsednica Vlade Republike Slovenije in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila srbskega zunanjega ministra Marka Đurića. Osrednje teme pogovorov so bile krepitev dvostranskega sodelovanja, vprašanja nasledstva in napredek Srbije na poti v Evropsko unijo.

»Slovenci in Srbi imamo ogromno skupnega,« je po pogovorih z ministrom Đurićem poudarila ministrica Fajon in spomnila na posamezne izjemne Slovence, ki so in še vedno soustvarjajo življenje v srbski družbi. »Zgodovina je pokazala, da smo vedno znali preseči morebitna nesoglasja in da imajo naši prijateljski odnosi dovolj trden temelj. Sodelovanje med Slovenijo in Srbijo je zelo dinamično in raznoliko. Naše gospodarsko sodelovanje ima pozitiven trend. Blagovna menjava že presega 2 milijardi evrov, v Srbiji pa deluje okoli 1.500 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo preko 25.000 delavcev. S srbskim ministrom sva se dogovorila, da bomo okrepili politične konzultacije in izvedli skupno sejo vlade, govorila pa sva tudi o organizaciji investicijskega foruma in krepitvi znanstvenega sodelovanja,« je dodala.

Del pogovorov sta ministra namenila približevanju Srbije Evropski uniji. »Slovenija je velika podpornica širitve EU na Zahodni Balkan in vzhod. Zdaj je primeren geostrateški trenutek za pospešitev širitve. Podpiramo napore Srbije na tej poti in odprtje tretjega sklopa (konkurenca) še pod madžarskim predsedstvom Svetu EU. Upam, da bomo še letos videli pozitiven korak na poti Srbije v Evropsko unijo,« je povedala ministrica Fajon. Slovenija močno podpira srbska prizadevanja za vstop v Evropsko unijo in si želi dejanskega napredka v izvajanju reform, ki so pogoj na poti k članstvu. Pri tem je ministrica še posebej izpostavila področje vladavine prava, postopno prilagajanje zunanje politike s skupno zunanjo in varnostno politiko EU ter normalizacijo odnosov s Kosovom. Ministra sta se strinjala tudi o pomenu in teži resorja za širitev Evropske unije, ki je v okviru nove Evropske komisije pripadel Sloveniji.

Govorila sta tudi o odprtih vprašanjih nasledstva po nekdanji Jugoslaviji. Ministrica Fajon je pozvala, da je dvajset let po uveljavitvi Sporazuma o vprašanjih nasledstva napočil čas, da se to vprašanje privede k uspešnemu zaključku. »Redni dialog visokih predstavnikov za nasledstvo in redni sestanki skupnih odborov po posameznih prilogah sporazuma so ključni za aktivno razreševanje odprtih nasledstvenih vprašanj,« je poudarila Fajonova. Z ministrom Đurićem sta izmenjala tudi poglede na rešitev konkretnih nasledstvenih vprašanj na področju kulturne dediščine in arhivov.

Rešitev dolgoletnega vprašanja normalizacije odnosov s Kosovom je ključnega pomena za stabilnost in napredek Zahodnega Balkana. Kot je dejala ministrica Fajon, se Slovenija zavzema za nadaljevanje dialoga Beograd–Priština. »Z zaskrbljenostjo spremljamo situacijo na severu Kosova in pozivamo k umiritvi razmer in uresničitvi vseh dogovorov v okviru dialoga,« je poudarila ministrica Fajon.

Ministra sta se v pogovorih dotaknila tudi vprašanja migracij, zlasti razmer na zahodnobalkanski poti. Ministrica Fajon je pozdravila, da je Srbija podpisala dogovor s Frontex-om, ki je ključnega pomena za boj proti neurejenim migracijam.

Ministrica Fajon je ob robu srečanja s srbskim ministrom ponovila, da Slovenija ostro obsoja rusko agresijo v Ukrajini, da bomo nadaljevalji s pomočjo Ukrajini, dokler bo to potrebno, in da podpiramo trajen in pravičen mir v Ukrajini. Glede konflikta na Bližnjem vzhodu je ponovno ostro obsodila izraelski napad na mirovno misijo Začasnih sil Združenih narodov v Libanonu (angleško United Nations Interim Force In Lebanon - UNIFIL), pozvala k zaostritvi sankcij zoper Izrael, k takojšnjemu premirju, izpustitvi talcev in uresničitvi rešitve dveh držav, vključno s priznanjem Palestine.