Skoči do osrednje vsebine

Polletno poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2024

Geodetska uprava je na spletnih straneh objavila Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2024.

Na slovenskem nepremičninskem trgu se je v prvi polovici letošnjega leta nadaljeval trend upadanja števila kupoprodaj vseh vrst nepremičnin, njihove cene pa so ponovno zrasle.

V primerjavi z drugo polovico leta 2021, ko je število transakcij z nepremičninami po epidemiji doseglo vrh, je bilo število kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin in zazidljivih zemljišč v prvi polovici letošnjega leta manjše že za okoli petinštirideset (45) odstotkov.

Nadaljnje upadanje števila transakcij gre po eni strani pripisati premajhni ponudbi novih stanovanj in rabljenih stanovanj na boljših lokacijah, po drugi strani pa precenjenosti rabljenih stanovanj na slabših lokacijah oziroma slabše kakovosti. Predvsem pa dejstvu, da si večji del populacije oziroma tisti, ki rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje, tržnega nakupa stanovanja oziroma stanovanjske hiše sploh ne more več privoščiti.

Ob še vedno nezadostni ponudbi novih stanovanj v največjih mestih je glavni razlog za rast cen še zmeraj veliko plačilno sposobno povpraševanje na strani bogatejšega sloja, ki pri nas v največji meri vlaga presežke denarja v stanovanjske nepremičnine. V prvi vrsti to povpraševanje, poleg rekordnih prihrankov prebivalstva, v zadnjem času povečuje zniževanje obrestnih mer za stanovanjska posojila, ki znižuje stroške financiranja nakupov nepremičnin s krediti. Zato, če ne bo večjih domačih gospodarskih ali novih zunanjepolitičnih pretresov, ki bi vplivali na naše gospodarstvo, vsaj v bližnji prihodnosti večjih sprememb trendov cen nepremičnin v Sloveniji ni pričakovati.

Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2024 je objavljeno na portalu Prostor, na strani Trg nepremičnin

Za več informacij se lahko obrnete na:

Naslovnica poročila o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2024 prikazuje maketo sive hiše z ravno streho, nad katero je v oranžnem krogu izpisan naslov publikacije

Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2024 | Avtor: Geodetska uprava