Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Robert Golob se je srečal s srbskim zunanjim ministrom Markom Đurićem

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal z ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije Markom Đurićem, ki se mudi na uradnem obisku v Republiki Slovenij
Premier dr. Robert Golob se je srečal s srbskim zunanjim ministrom Markom Đurićem

Premier dr. Robert Golob se je srečal s srbskim zunanjim ministrom Markom Đurićem | Avtor: danijel Novakovič/STA

Osrednji temi pogovora sta bili krepitev bilateralnih odnosov in EU perspektiva Srbije in celotnega Zahodnega Balkana. Sogovornika sta se strinjala, da obstaja potencial za nadgradnjo odnosov na različnih področjih pod okriljem resornih ministrstev. V naslednjih mesecih bo tako treba identificirati konkretne skupne točke sodelovanja.

Minister se je predsedniku vlade zahvalil za slovensko podporo širitvenemu procesu in sodelovanje v KFORu. Predsednik vlade dr. Golob je ob tem zagotovil, da bo Slovenija z močno podporo širitvi nadaljevala. Širitev še zdaleč ni samo tehnično administrativni postopek, ampak prvorazredno politično vprašanje, ki zahteva ambicioznost in fleksibilnost.

Sogovornika sta na kratko spregovorila tudi o Ukrajini, s katero je Srbija predvsem v zadnjem obdobju vzpostavila odlične odnose, saj več kot 90 odstotkov pomoči Zahodnega Balkana Ukrajini prihaja s strani Srbije.