Skoči do osrednje vsebine

Zaključek enajstega zasedanja Medvladnega pogajalskega telesa za pandemični sporazum

Od 9. do 20. septembra 2024 je potekalo enajsto zasedanje Medvladnega pogajalskega telesa za pandemični sporazum. Potekalo je pod vodstvom sopredsedujočih iz Južne Afrike in Francije ter podpredsedujočih iz Brazilije, Egipta, Tajske in Avstralije. Na otvoritvenem zasedanju je bila za sopredsednico soglasno potrjena veleposlanica Francije Anne-Claire Amprou.

V skladu z dosedanjo prakso in spodbujanjem transparentnosti dela Medvladnega pogajalskega telesa za pandemični sporazum (angleško Intergovernamental Negotiating Body – INB) so bile določene razprave predvajane preko spleta. Te razprave so potekale v okviru prve točke dnevnega reda (Otvoritev zasedanja ter sprejetje dnevnega reda in delovnega programa), druge točke dnevnega reda (Pravna ureditev predloga Pandemičnega instrumenta ter razprave o dopolnjevanju in skladnosti s spremenjenimi Mednarodnimi zdravstvenimi predpisi (2005), ki jih je sprejela 77. Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije), pete točke (Poročilo o zasedanju) ter šeste točke (Zaključek zasedanja).

Preostali deli dnevnega reda so bili obravnavani na zaprtih sejah, kjer so sodelovale le države članice s podporo sekretariata. Po sprejetju dnevnega reda in delovnega programa je razprava potekala o različnih možnostih pravne ureditve pandemskega instrumenta (dokument A/INB/11/INF./1), nato pa so sledile razprave o dopolnjevanju in skladnosti s spremenjenimi Mednarodnimi zdravstvenimi predpisi (2005) (dokument A/INB/11/INF./2).

V zvezi z drugo točko dnevnega reda je INB dosegel napredek pri pogajanjih o naslednjih členih: člen 4 (Preprečevanje in nadzor pandemij), člen 5 (Pristop »eno zdravje« za preprečevanje, pripravljenost in odzivanje na pandemije), člen 9 (Raziskave in razvoj), člen 10 (Trajnostna in geografsko raznolika lokalna proizvodnja), člen 11 (Prenos tehnologije in znanja), člen 12 (Sistem dostopa do patogenov in delitve orodij zoper pandemije), člen 13 (Dobavna veriga in logistika), člen 13a (Nabava in distribucija) in člen 14 (Krepitev regulativnih sistemov).

INB je za nadaljevanje svojega dela zaprosil biro, da ob podpori sekretariata zagotovi naslednje:

  1. podroben predlog razporeda neformalnih srečanj med enajstim in dvanajstim zasedanjem INB v tednih od 30. septembra do 21. oktobra 2024 ter
  2. podroben program dela za dvanajsto zasedanje INB, ki naj se razpošlje čim prej in vsaj dva tedna pred dvanajstim zasedanjem, predvidenim od 4. do 15. novembra 2024.

Na povezavi je na voljo dokumentacija zasedanja (v angleščini).